Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ja till självständighet – men inte just nu

Katalonien skjuter självständigheten på framtiden till förmån för en dialog med Spanien.

– Jag vill följa folkets vilja och utropa en självständig stat. Men vi behöver mer tid till samtal, sa den regionala regeringschefen Carles Puigdemont i ett tal på tisdagskvällen. 

Stämningen var mycket spänd inför Carles Puigdemont ta på måndagskvällen. In i det sista var det oklart om han planerade att förklara Katalonien självständigt eller försöka köpa sig mera tid. När talet sköts upp en timme satte spekulationerna och gissningar igång. Enligt icke bekräftade uppgifter ska Puidemont ha pratat med flera ledande EU-företrädare, däribland Jean-Paul Juncker.

Puigdemont talade länge innan det stod klart att han planerar att utropa självständighet - men inte just nu.

– I dag tar vi ansvar och förordar en dialog, sa Puigdemont.

– Vi måste lugna situationen, inte elda på den.

Puigdemont anklagade Madrid för att agera aggressivt och fördömde polisvåldet under folkomröstningen. Relationen mellan Madrid och Barcelona har varit dålig i flera år och "ingen har gjort något för att förbättra den”.

Han sa att utvecklingen i Katalonien inte är en intern spansk angelägenhet utan en europeisk fråga. Hon upprepade att vill se internationell medling.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har fortfarande inte kommenterat Puigdemonts tal. Den spanska regeringen har hittills avvisat alla förslag om dialog och anser att folkomröstningen var olaglig och därmed ogiltig.

Det har spekulerats i att Spaniens regering kommer att tillämpar artikel 155 i grundlagen. Det ger Madrid möjlighet att ta kontroll över de regionala styret och häva Kataloniens självstyre.

Artikeln har aldrig tidigare använts och den är generellt skriven.

På måndagen antydde en talesperson för den konservativa regeringen i Madrid att Carles Puigdemont riskerar ett långt fängelsestraff om han förklarar Katalonien självständigt.

42,3 procent av katalanerna röstade i folkomröstningen. 90 procent röstade för självständighet. Katalanerna har inte fått stöd av något EU-land. Liksom Spanien säger de att folkomröstningen var olaglig.

Läs mer: Tio möjliga europeiska stater

Läs mer: ”Inga andra länder kommer att erkänna Katalonien till en början”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.