Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ja-till-usas-hardaste-abortlag/

Världen

Ja till USA:s hårdaste abortlag

01:00. Sverige införde rätten till fri abort 1974 – men 28 länder tillåter det fortfarande inte. DN förklarar hur abortlagstiftningen i världen ser ut.

Alabamas senat säger ja till att införa landets hårdaste abortlagar. Delstatens guvernör undertecknade lagen på onsdagseftermiddagen, lokal tid. Varken våldtäkt eller incest undantas från lagen – och läkare som bryter mot den hotas av livstids fängelse.  

Rätta artikel

Delstatssenaten röstade ja till lagförslaget med siffrorna 25 mot 6. 

De enda omständigheter då abort nu ska tillåtas är om moderns hälsa är i fara, vid utomkvedshavandeskap eller om det är något dödligt fel på fostret, uppger CNN. Demokrater ville att även offer för våldtäkt och incest skulle omfattas av undantagen, men deras motion röstades ned. 

Läkare som utför aborter trots förbudet kan dömas till livstids fängelse, bara ett försök att abortera ett foster kan leda till tio års fängelse. Däremot ställs inte modern till svars om hon gör abort.

Lagen blev verklighet på onsdagseftermiddagen, lokal tid, i och med att guvernör Kay Ivey, en stark motståndare till abort, undertecknade den. Den nya abortlagstiftningen träder i kraft om ett halvår – om den inte stoppas i domstol. 

Den republikanska ledamoten Terri Collins stöder förslaget:

– Vårt lagförslag säger att en bebis i livmodern är en person.

Men demokraten Bobby Singleton är kritisk. Han menar att lagförslaget kriminaliserar läkare och att det är ett försök att säga åt kvinnor vad de ska göra med sina kroppar. Singleton får medhåll av sin partikamrat Rodger Smitherman:

– Vi säger åt en tolvårig flicka som är gravid genom incest och våldtäkt att hon inte har något val. 

Organisationer riktar också hård kritik mot lagförslaget.

Människorättsorganisationen American Civil Rights Union of Alabama planerar att dra lagstiftningen inför domstol om den träder i kraft. 

Den feministiska organisationen National Organization for Women hävdar att förbudet strider mot den amerikanska konstitutionen.

Delstatskongressledamöterna Chris Pringle och Terri Collins i Alabama Statehouse i Montgomery i samband med veckans överläggningar om abortlagstiftningen. Foto: Mickey Welsh/AP