Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Jag är rädd för vad han ska göra”

New York. Den blivande vicepresidenten Mike Pence har byggt betydande delar av sin karriär på att begränsa homosexuellas rättigheter.

Nu är han den amerikanska hbtq-rörelsens största fiende.

– Han är inget annat än ett monster, säger bartendern Dustin Ray, 28.

Röda skinnhandskar, en kopp kaffe spetsad med whiskey. Chelsea Piers, 29, rättar till det blonda hårsvallet och dricker snabbt. Glittriga draperier, en tom plåthink som snart ska fyllas med dollarsedlar. Det är ovanligt lite folk i publiken den här kvällen. Egentligen vill hon bara gå hem. Men går på autopilot i stället. Chelsea Piers har arbetat som dragqueen på New Yorks klubbar i snart tio år.

– Jag har inte sörjt färdigt än. Det kommer att bli fyra tuffa år, säger hon.

Foto: Mary Altaffer AP

Donald Trump sa nyligen i en intervju med tv-programmet CBS 60 minutes att han är nöjd med Högsta domstolens beslut om samkönade äktenskap. Den blivande presidenten påpekade även att han varit en supporter av hbtq-personers rättigheter. Men oron runt bardisken på nattklubben Pieces i Greenwich Village är ändå stor. Den handlar inte om Trump i första hand, utan om hans högra hand – Mike Pence.

Pence, som tidigare var guvernör i delstaten Indiana, har bland annat skrivit under en av USA:s mest strikta abortlagar och har gång efter gång röstat mot rättigheter för hbtq-personer.

Pence kallar sig kristen, konservativ och republikan i den ordningen. För den breda amerikanska allmänheten är han mest känd för sitt godkännande av en lag som skulle göra det möjligt för företag att neka kunder service om de ansåg att det skulle strida mot deras tro. Det skulle i så fall ha öppnat upp för laglig diskriminering av bland annat homosexuella. Men massiv kritik fick till slut Indianaguvernören att backa.

Läs mer: Mike Pence – Trumps vicepresident

– Fuck Pence, han är en vandrande abooooort! skriker Chelsea Piers när hon går upp på scenen.

Håglösa applåder.

– Han är inget annat än ett monster, säger bartendern Dustin Ray, som producerar Chelsea Piers föreställning.

Foto: Anette Nantell

 

Jag är på riktigt rädd för vad han kommer att göra med de rättigheter som Obama gett oss de senaste åtta åren.

Ray är egentligen nyförlovad och lycklig, men bekymrad. Bröllopet var planerat till november nästa år. Men det blir kanske något snabbt i stadshuset i stället, säger han. Innan Donald Trump officiellt tar över som president den 20 januari.

– Det var alltså Mike Pence som skrev lagförslaget att homosexuella som ansökte om tillstånd att gifta sig skulle bötfällas med tio tusen dollar. Nu blir han en av USA:s mäktigaste män, suckar Dustin Ray.

– Jag är på riktigt rädd för vad han kommer att göra med de rättigheter som Obama gett oss de senaste åtta åren. Det känns som om vi står inför ett nytt inbördeskrig, säger han.

Dustin Ray är uppväxt i Kentucky. Konservativ familj. Pappan pastor i en baptistkyrka, mamman hemmafru. Innan han flyttade till New York tvingade de honom att gå i terapi för att bli av med sin homosexualitet. Familjen är hängivna Trumpanhängare.

– Som du förstår är jag alltså familjens mörkaste skamfläck. Sedan jag flyttade till New York har vi nästan ingen kontakt alls. De är väldigt traditionella. Mitt liv som homosexuell bartender frontalkrockar med hela deras världsbild.

Bakom bardisken sitter gäster med liknande historier. Ashly Johnsson, frisören från Idaho, som inte har kontakt med sina konservativa föräldrar när hon har en relation med en kvinna.

Luis Moran vars föräldrar inte ens vet att han är homosexuell. Och Geovanni Gomet som precis innan han kom in på baren fick en knuff i ryggen av en man med Trump-t-tröja på tunnelbanan.

– Jävla bög var det enda jag uppfattade. Han försvann snabbt igen. Det är faktiskt rätt uppenbart att Trumps sätt att förolämpa utsatta grupper och minoriteter har smittat av sig på vanligt folk, säger han.

Foto: Anette NantellSom många andra hbtq-personer är Assia Mirtcheva och Gail Artiaga glada över att de bor i liberala New York. ”Vi håller oss så långt från ’Dumbfuckistan’ vi kan’, säger de och syftar på de delstater som röstat på Trump.

De är alla oroliga för hur Mike Pence kommer att påverka den amerikanska inrikespolitiken framöver. Några av dem vill bara gå vidare, blunda och hoppas på det bästa. Ashley Johnson säger som många andra demokrater att de nu måste samla sig och gå vidare.

– Ge Donald Trump och Mike Pence en chans! Karln har ju ändå redan börjat backa från flera av sina vallöften, säger hon.

De andra är inte lika optimistiska. De åker hellre till Union square och protesterar mot valresultatet och fyller sina Facebooksidor med krav på att röstningssystemet ska göras om.

Från scenen försöker sig Chelsea Piers på några nya skämt om Trump och Pence, men får måttlig respons.

– Jag förstår, det är för tidigt att skämta om dem. Men gå hem och ta er tid att sörja, säger hon och försöker muntra upp publiken med Lady Gaga.

Några ser ut att överväga hennes råd att gå hem.

Nu är det vår generations tur att stå på barrikaderna och försvara de rättigheter vi fått, och kämpa för de rättigheter vi vill ha.

Ett glas mimosa, champagne och apelsinjuice, kostar fyra dollar och Chelsea Piers gör sitt bästa för att kicka i gång gästerna.

Vi befinner oss i historiska kvarter, bara ett stenkast från gayklubben Stonewall. Det var här en polisrazzia sommaren 1969 ledde till massiva protester och gatuslagsmål. Upproret brukar ses som startskottet, eller åtminstone en viktig del, av kampen för homosexuellas rättigheter i USA.

Chelsea Piers återkommer till upploppen flera gånger under kvällen.

– Vi är vana att kämpa för våra rättigheter. Nu är det vår generations tur att stå på barrikaderna och försvara de rättigheter vi fått, och kämpa för de rättigheter vi vill ha. Även om det blåser motvind.

Läs mer: Hbtq-rörelsen riskerar rejäla motgångar

Läs mer: Pence ska sköta övergången tillsammans med Trumps barn

Fakta.Könsneutrala äktenskap

  • Den amerikanska delstaten Massachusetts var först ut att tillåta samkönade äktenskap år 2004. Ytterligare 36 delstater följde sedan efter.
  • I juni förra året slog Högsta domstolen fast att samkönade äktenskap skulle legaliseras i alla delstater i hela landet. Strax efteråt twittrade Barack Obama: ”I dag är ett stort steg på vår marsch mot jämlikhet. Homosexuella par har nu rätt att gifta sig, precis som alla andra.”
  • Men domarna i Högsta domstolen var inte eniga, beslutet klubbades igenom med fem röster för och fyra emot.
  • Under Trumps valkampanj har han, enligt den amerikanska hbtq-sajten Washington Blade, flirtat med de konservativa kristna väljarna genom att säga att han kommer att tillsätta en konservativ domare i Högsta domstolen för att riva upp beslutet.
  • Det tillbakavisade han dock i en intervju med CBS ”60 minutes” i helgen där han sa sig vara nöjd med lagen. Frågan vilka nya domare som kommer att ta plats i Högsta domstolen är just nu ett stort orosmoment inom hbtq-rörelsen.

Fakta.Mike Pence

  • Mike Pence föddes 1959 i Columbus i delstaten Indiana. Han är Indianas guvernör sedan 2013.
  • Han har juristexamen och blev ledamot i representanthuset år 2001.
  • 2016 meddelades att Pence ställde upp som Donald Trumps vicepresidentkandidat.
  • Mike Pence är katolik. Han och hustrun Karen har tre barn.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.