Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Jag blev lugn av att se honom kedjad”

Erik Kursetgjerde, 18, överlevde massakern på Utøya. På måndagen var han i rätten för att se Anders Behring Breivik. ”Jag blev lugn av att se honom kedjad. Men jag är också orolig över att en person kan ha sådana åsikter”, säger han till VG.

På måndagen hölls förhandlingar om omhäktning i säkerhetssalen på åttonde våningen i Oslos tingshus. På plats var gärningsmannen Anders Behring Breivik, men också journalister, anhöriga till offren samt överlevande.

Norska tidningen VG träffade Erik Kursetgjerde som själv var på plats på Utøya då Behring Breivik sköt 69 personer till döds.

Kursetgjerde upplevde först stämningen i rätten som kylig. När massmördaren sedan kom in i salen blev han själv starkt påverkad.

– Till en början log han lite. Då högg det till i hjärtat, säger han till VG.

Och det var med blandade känslor han kom till förhandlingarna.

– Det var väldigt bra att få se honom omgiven av poliser. Jag blev lugn av att se honom kedjad. Men jag är också orolig över att en person kan ha sådana åsikter.

Erik Kursetgjerde menar att samhället inte får backa för debatten.

– Det kan lätt inträffa fler 22 juli om vi inte agerar. Och vi måste göra det fort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.