Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jag-byggde-vapnet-till-bannons-informationskrig/

Foto: Eva Tedesjö
VÄRLDEN

Chris Wylie hjälpte Donald Trump att få makten i USA

Han byggde propagandavapnet som hjälpte Trump till Vita huset och bäddade för Brexit. Chris Wylie är visselblåsaren som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen och blev Facebooks värsta mardröm.

För DN:s Linus Larsson berättar han hur de hittade samhällets mest sårbara och manipulerade dem till att bli aktivister – allt för att bereda vägen för Donald Trump.

Nu ångrar han alltihop. ”Jag axlar min del av ansvaret”, säger han. ”Det gick fruktansvärt, fruktansvärt fel.”

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 7 Chris Wylie är dataexperten som blev visselblåsare när han avslöjade Cambridge Analytica-skandalen.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 7
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 7 Trumps valseger och Brexit fick Chris Wylie att ta sitt beslut: Han skulle berätta vad han hade arbetat med.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 7 Steve Bannons roll i Cambridge Analytica-skandalen blev känd när företagets metoder avslöjades.
Foto: Pontus Höök
Bild 5 av 7 ”Jag trädde fram för att jag visste saker som andra behövde få veta. Jag axlar min del av ansvaret för ett projekt som gick så fruktansvärt, fruktansvärt fel”, säger visselblåsare Chris Wylie.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 6 av 7 Facebooks vd frågas ut i USA:s kongress. ”Det var ett misstag. Mitt misstag. Och jag ber om ursäkt”, sa Mark Zuckerberg
Foto: Ting Shen Xinhua/IBL
Bild 7 av 7 "Min situation är egentligen unik som visselblåsare. För de flesta går det sämre", säger Chris Wylie om sitt beslut att träda fram.
Foto: Eva Tedesjö