Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Jag intalade mig att jag skulle överleva, för mina döttrars skull”

Foto: Ketevan Kardava/AP

Bilden på mannen som ligger blödande på flygplatsen Zavantem efter att ha fått benet och höften söndertrasade av splitter har blivit en symbol för terrordådet i Bryssel. Mannen på bilden är Sébastien Bellin, före detta proffsbasketspelare. Tanken på döttrarna hjälpte honom att överleva, säger han i en intervju.

Den brasilien-belgiske basketspelaren Sébastien Bellin höll på att förblöda innan hjälpen kom – han hade träffats i höften och benet när splitterbomben utlöstes på flygplatsen Zavantem.

Ett foto som togs direkt efteråt visar hur han ligger utsträckt i en blodpöl med det söndertrasade benet. Bilden spreds snabbt och blev en symbol för den råa attacken mot civila.

Nu har Sébastien Bellin blivit intervjuad av ABC News, och berättar känslosamt om bomben, kaoset och vad som motiverade honom att överleva.

 

En del tankar som far genom huvudet sådana här gånger är triviala, men de tar dig igenom.

 

Bellin golvades av den första explosionen, och tror att splittret från den andra smällen missade honom på grund av det.

– Mitt ben var i princip av och jag försökte resa mig, men kunde inte. Jag sa till mig själv hela tiden att ”jag kommer att klara mig, jag kommer att klara mig”.

Foto:

Läser du på mobil eller surfplatta? Klicka här för att se bilden.

Sébastien Bellin intervjuas i sjukhussängen, och rösten brister till och från när han berättar om vad som drev honom att kämpa.

– Det är konstigt hur man tänker. Jag började spela tennis med min äldsta dotter som är sju år, hon är en sjutusan till spelare, så jag tänkte ”jag måste klara mig igenom det här, för hon behöver sin coach”. En del tankar som far genom huvudet sådana här gånger är triviala, men de tar dig igenom.

– Jag ville inte att mina döttrar skulle växa upp utan en pappa, säger han.

Det är oklart när Sébastien Bellin, som opererats två gånger, kommer att få lämna sjukhuset och återvända till USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.