Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 01:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jag-kvavs-franskt-polisingripande-utreds/

Världen

"Jag kvävs" – franskt polisingripande utreds

Fyra poliser i Paris grep i januari en man som körde en budbil. Mannen avled kort därpå av de skador han tillfogades vid gripandet.

Efter det att bilder på gripandet spridits kan Frankrike stå inför ett eget George Floyd-fall.

TT Text

”Jag kvävs” hördes den 42-årige Cédric Chouviat enligt vittnen ropa flera gånger medan polisen tryckte ned honom mot marken.

Gripandet skedde den 3 januari i år, efter det att Chouviat hade stoppats vid en trafikkontroll nära Eiffeltornet i centrala Paris. Av ännu oklar anledning urartade situationen och fembarnspappan Chouviat dog dagar senare på sjukhus.

Han avled av kvävning och hade enligt obduktionsprotokollet en fraktur på struphuvudet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Trots dödsfallet förblev gripandet i stort sett okänt för allmänheten. I april gjordes en intern polisrapport om händelsen, och den blev känd först när tidningen Le Monde och webbsidan Mediapart avslöjade den i förra veckan.

”Viss provokation”

I en videoinspelning som utredarna uppges ha tillgång till upprepade mannen ”jag kvävs” sju gånger under en period på 22 sekunder medan polisen håller honom nertryckt mot marken. Videon ska visa hur en polis sitter på hans bröstkorg och enligt vittnen hölls Chouviat i ett strypgrepp.

En expert som har analyserat videofilmerna säger till Le Monde inget våld eller våldsamma ord kan ses eller höras fram till gripandet.

– Meningsutbytet (mellan Chouviat och polisen) är relativt lugnt, även om Chouviats ord tyder på viss provokation och trots, säger experten.

Poliserna jobbar kvar

Chouviat ska ha kallat poliserna ”clowner” och ”nollor” och säger flera gånger till dem att inte komma nära honom. Det är när Chouviat kallar en av poliserna för idiot som de beslutar att gripa honom.

– Under de följande 22 sekunderna hörs flera olika ljud som vi inte kan identifiera. Den gripne säger flera gånger att 'Jag kvävs' och vi kan höra en av poliserna säga att allt är bra och under kontroll och att handbojorna är påsatta.

Åklagare har nu öppnat en utredning under rubriceringen ”oavsiktligt dråp” och polisens internutredare har överlämnat resultaten av sin utredning till domstol, som ska avgöra om det finns skäl för åtal.

Men ingen av de poliser som deltog i gripandet av Chouviat och som uppges ha förhörts i onsdags, har tagits ur tjänst.

Chouviats familj har fördömt vad de kallar obefogat polisvåld och farliga metoder för att hålla fast misstänkta.

Polisprotest mot förbud

2016 avled en ung svart man, Adama Traoré, i Parispolisens förvar efter att ha hållits fast i ett likadant grepp som Chouviat hölls i. Traorés fall har under de senaste veckorna fått förnyad uppmärksamhet i de även i Frankrike utbredda protesterna mot polisvåld.

Regeringen förbjöd tidigare i juni det kritiserade greppet, men tog tillbaka det beslutet efter det att polisfacket protesterade och poliser över hela Frankrike visade sitt missnöje genom att slänga handbojor på gatorna.

Den 46-årige George Floyd dödades i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA i slutet av maj. Dödsfallet har lett till omfattande och bitvis våldsamma antirasistiska protester i USA och i många andra delar av världen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt