Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Jag ser det som en fredsgest att påven tvättar mina fötter”

ROM. Trots ett internationellt skärpt säkerhetsläge ligger påve Franciskus påskprogram fast. Påven valde att inleda firandet på skärtorsdagskvällen, då han besökte ett asylläger utanför huvudstaden och där tvättade tolv personers fötter.

Denna religiösa ceremoni gick i  ekumenikens tecken. Tre av flyktingarna var muslimer från Syrien, Pakistan och Mali. Bland de övriga fanns en hindu, tre kvinnor från Eritrea tillhörde den koptiska kyrkan, medan de återstående fem var katoliker.

Tillsammans firades en ekumenisk gudstjänst, där några hundra av asyllägrets 900 boende deltog.

– Vi är alla barn av en och samma gud. Vi vill leva i fred tillsammans, sade påven och valde att direkt referera till attentaten i Bryssel.

– För tre dagar sedan såg vi en gest av någon som vill ha krig och förstörelse. Att Europa inte ska leva i fred. Bakom den gesten står – likt Judas som fick pengar för att Jesus skulle gripas – såväl de som tillverkar som de som säljer vapen. De som vill se blod och inte fred. De vill se krig och inte broderskap.

Foto: Tiziana Fabi AFP

Påven talade även under en gudstjänst i Peterskyrkan. Foto: Tiziana Fabi/AFP.

Efter detta lade sig den nu 79-årige påven barhuvad på knä och tvättade de utvaldas fötter. Efter tvagning och nogsamt torkande kysste han varje fot innan han reste sig mödosamt och log mot flyktingarna.

En av de utvalda var Sira Madigata, 37. Han är muslim och kommer från Mali och har nu varit i Italien i  20 månader efter en lång och farlig resa genom öknen.

– Att påven Franciskus tvättar mina fötter ser jag som en fredsgest. För mig betyder det att det är möjligt att vi kan leva tillsammans, sade han.

 

Vi är alla barn av en och samma gud. Vi vill leva i fred tillsammans

 

Långfredagskvällens procession kring Colosseum är ur säkerhetssynpunkt det mest krävande inslaget i påvens påsk. Efter attentaten i Bryssel råder ett förhöjt säkerhetsläge även i Rom. Sedan i  julas finns 3 000 extra militärer på gatorna. Alla försedda med skjutklara automatvapen.

Även processionen på skärtorsdagskvällen kring Colosseum hade kopplingar till den aktuella flyktingsituationen.

”Det är omöjligt att inte se Herrens ansikte i de miljontals flyktingar och hemlösa som flyr i desperation”, skriver den italienske kardinalen Gualtiero Bassetti, ansvarig i år för processionens meditativa texter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.