Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Jag tror han kommer att bli kvar här”

På plats utanför Ecuadors ambassad befinner sig ett stort presspådrag på fredagen, efter att den svenska överåklagaren beslutat att lägga ner utredningen om våldtäkt mot Assange. Flera av de förbipasserande som DN pratar med är förvånade över beslutet.

Utanför Ecuadors ambassad i London har ett stort internationellt presspådrag med hundratals journalister befunnit sig på plats under fredagen, sedan det blev känt att den svenska utredningen mot Assange om en misstänkt våldtäkt läggs ner.

Strax efter klockan 18 är fortfarande flera nyhetsmedier kvar på plats, nästan två timmar efter att Julian Assange själv från balkongen gjort ett uttalande om vad han tycker om det svenska beslutet. Han kallar hanteringen av hans fall för ”en stor orättvisa”.

– Jag kan inte glömma eller förlåta, sade Julian Assange om att han behövt hålla sig på ambassaden i fem år.

Under dagen har ett tiotal demonstranter under perioder stått utanför ambassaden för att visa sitt stöd för Assange, men när DN kommer till platsen är det mest nyfikna människor som går förbi. Många undrar över det stora presspådraget men inte många känner till att våldtäktsutredningen mot Assange lagts ner tidigare under dagen. 

Men för de som vet vad som hänt kom nyheten om att utredningen läggs ner som en överraskning.

– Jag tycker det är överraskande eftersom han varit här i fem år nu. Och det är konstigt att det här händer precis efter att Chelsea Manning friades från fängelse för bara två dagar senare, säger frilansjournalisten Alexandre Seale som är på plats utanför ambassaden.

Julian Assange såg själv tagen ut när han vid halv fem på fredagseftermiddagen gjorde sitt framträdande på ambassadens balkong. Med knuten näve menade han då att den riktiga striden börjar nu, den mot de amerikanska anklagelserna om att han ska ha läckt tusentals hemligstämplade dokument genom Wikileaks.

– Han sa själv att han är beredd att prata med USA och Storbritannien men att de borde ge honom rätt att ta sig till Ecuador. Men det är för tidigt att säga om han kommer att lämna ambassaden. Den brittiska polisen måste fortfarande gripa honom om han gör det, säger Alexandre Seale.

En annan person som har stannat till vid ambassaden är Nick Barrowman. Han är framför allt förvånad över att den brittiska polisen lägger så stora resurser på att bevaka ambassaden om Julian Assange skulle besluta sig för att lämna den. Utanför ambassaden står på fredagskvällen flera polisbilar parkerade, och polisen övervakar ingången till ambassaden.

Nick Barrowman tror dock inte att det nya beslutet betyder att Julian Assange kommer att kunna fritt lämna ambassaden.

– Det finns ju en amerikansk utlämning som hänger över honom, så jag tror att han kommer att bli kvar här. Men vi får se hur det blir, säger han.

Paula Ouana som också stannar till utanför ambassaden säger att hon tycker att det är synd att man lägger ner utredningen mot Assange.

– Han döljer någonting, vad vet jag inte. Det är inte förvånande att utredningen läggs ner, för de kan inte göra mer, men det är inte rättvist. Vissa personer kan gå emot lagen, och vi måste underlätta hanteringen av sådana fall, säger Paula Ouana, som inte vill vara med på bild.

Hon tror inte heller att Assange kommer att lämna ambassaden på grund av att den svenska utredningen lagts ner.

– Nej, det är alldeles för tidigt, och polisen är fortfarande här, säger hon.

 I brittisk press menar experter på Assange-fallet under fredagen att den nedlagda utredningen om våldtäkt inte kommer att betyda mycket för Assange. 

 ”Avslutandet av den svenska utredningen är på ett sätt goda nyheter för Assange. Men det är inte troligt att det påverkar hans oförmåga att lämna ambassaden inom kort. Om någonting gör Trump-administrationens uppenbara vilja att sätta honom i amerikanskt fängelse för ”brottet” att publicera dokument, att hans frihet verkar längre bort än den har gjort sedan 2010 när den svenska utredningen påbörjades,” skriver Glenn Greenwald, en journalist som tidigare bland annat jobbat med visselblåsaren Edward Snowden, på sin hemsida The Intercept

David Leigh, professor i journalistik vid London City University, som tidigare arbetat som journalist på The Guardian och då samarbetat med Julian Assange om de läckta dokumenten skriver på Twitter: ”Vad kommer förändras efter att sexbrottsanklagelserna mot Assange lagts ned? Min gissning: Absolut ingenting.”

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.