Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jag-tror-inte-att-polisen-vagar-gora-nagot/

VÄRLDEN

”Jag tror inte att polisen vågar göra något”

Bild 1 av 4 ågra hundra studenter och gymnasieelever intog på torsdagen gatan framför Barcelonas stora universitetsbyggnad för att visa sitt stöd för den stundande folkomröstningen om självständighet. De uppmanade förbipasserande att rösta och delade även ut valsedlar.
Bild: Lotta Härdelin
Bild 2 av 4 "Om folkomröstningen hade fått tillstånd av Madrid skulle jag ha gått och röstat på söndag. För mig hade det blivit nej, säger Francisco Garcia", taxichaufför i Barcelona.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 4 "Jag känner mig som katalanska – inte spanjorska. Det är också en fråga om politisk och ekonomisk rättvisa, efter alla år av bristande respekt för Katalonien", Mariona Iglesias, valförrättare.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 4 "Jag vill inte att det ska gå en gräns mellan de här båda regionerna. Jag vill att det ska vara ett land, inte två, för jag känner mig som en del av dem båda", säger Vicente Arguedas, pensionär från Aragonien.
Foto: Lotta Härdelin

Barcelona. Från och med fredag har polisen i Katalonien order om att börja spärra av alla vallokaler inför helgens omstridda folkomröstning om självständighet. Den spanska regeringen har olagligförklarat omröstningen – men de styrande i regionen och hundratusentals katalaner tänker trotsa förbudet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.