Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 12:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jag-vet-att-vi-har-det-varsta-framfor-oss/

VÄRLDEN

”Jag vet att vi har det värsta framför oss”

En kvinna med ansiktsmask framför La Paz sjukhuset i Madrid.
En kvinna med ansiktsmask framför La Paz sjukhuset i Madrid. Foto: Manu Fernandez/AP

– Jag vet att vi har det värsta framför oss, men det går inte att tänka på det hela tiden. Alla har sina mardrömmar, men vi behåller dem för oss själva, allt annat vore att sabotera den fina anda som råder här trots allt.

Det säger chefen för cancerkliniken på ett av Madrids stora sjukhus, till DN.

Madrid är den region i Spanien som hittills är värst drabbat av coronautbrottet. Den kvinnliga läkaren, som vill vara anonym, berättar att den stora utmaningen blir att improvisera:

– Det är inte säkert att de mest utsatta blir de coronasjuka. En sidoeffekt av överlupna akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar blir att patienter med triviala men farliga åkommor – blindtarmsinflammation, besvärliga födslar – blir utan vård.

– Jag talar med kolleger i Bergamo i Italien, den svårast drabbade staden i Europa, där brottas de redan med sådana problem. Vi gör upp planer för mottagning av patienter utomhus.

På lördagskvällen deklarerade den spanska regeringen två veckors nationellt nödläge vilket bland annat innebär att invånarnas rörelsefrihet begränsas.
På lördagskvällen deklarerade den spanska regeringen två veckors nationellt nödläge vilket bland annat innebär att invånarnas rörelsefrihet begränsas. Foto: Manu Fernandez/AP

De senaste dagarna har antalet smittade i Spanien ökat radikalt och landet har nu flest fall i Europa efter Italien. På söndagen var antalet 7.753 smittade och 288 döda. 517 var friskförklarade.

För två veckor sedan kom läkarens 85-årige far till Madrid från sin by i norra Kastiljen, för en rutinundersökning vid en hjärtklinik. En vecka efteråt fick han feber och det har nu bekräftats att han smittats av covid-19, antagligen på sjukhuset.

– Det gör det inte lättare att hålla tankarna på arbetet. Gudskelov är min far hittills rätt lindrigt sjuk utan komplikationer, men jag kan inte pusta ut förrän han är på den säkra sidan.

Innan läkaren kom till Madrid arbetade hon på sjukhuset Txagorritxu i den baskiska huvudstaden Vitoria. Där har krisen tagit sig extrema uttryck, sedan ett tiotal sjuksköterskor och läkare smittats och tvingats i karantän.

Också på det andra av stadens sjukhus är manfallet bland sjukvårdspersonalen stort, liksom i övriga baskiska städer. Den baskiska regeringen annonserar förtvivlat efter förstärkningar, och det ser ut som om medicinstuderande från universitetet Deusto i Bilbao kommer att lämna studierna och skickas ut att axla de vakanta platserna.

En annan sekundäreffekt av krisen är att Madrid, en av Europas mest förorenade städer, har fått frisk luft. Det gulaktiga moln av svavel och kolpartiklar som sedan decennier vilat över staden viker undan och väntas försvinna helt då regeringens hårdhänta epidemidirektiv träder i kraft på måndagen.

En stängd bar i centrala Madrid
En stängd bar i centrala Madrid Foto: Manu Fernandez/AP

Då blir det förbjudet att röra sig utomhus, med undantag för att åka till jobbet, handla mat, medicin eller andra basvaror, besöka sjukhus, ta hand om en anhörig eller att ”återvända till sin hemort” i landet. Allt enligt det ”nationella nödläge” som den spanska regeringen beslutade om på lördagskvällen.

Liksom i Kina, Israel och flera andra länder, har Spaniens polis och andra säkerhetstjänster fått i uppdrag att se till att karantänsdekretet efterlevs, kanske genom live-spårning av vederbörandes mobiltelefoner.

Den spanska arméns speciella katastrofenhet, UME, tog på söndagen upp positioner i landets största städer, där den skall se till att de nya corona-direktiven efterlevs. UME är en specialstyrka som sätts in vid skogsbränder, översvämningar och andra nationella nödsituationer.

I Baskien och Katalonien fortsätter protesterna mot den spanska centralregeringens planer på att ta över säkerhetsansvaret från de regionala regeringarna.

”Vi klarar detta bättre själva”, sade den baskiske regeringschefen Inaki Urkullu på söndagen. I den största baskiska staden Bilbao råder i princip redan utegångsförbud, sedan den regionala polisen, la Ertzaintza, på lördagen började tvinga hem alla personer som befinner sig utomhus utan giltigt förfall.

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt