Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Jagad Paristerrorist tros ha varit i Bryssellägenhet

Vid polistillslaget i lägenheten hann två misstänkta terrorister fly.
Vid polistillslaget i lägenheten hann två misstänkta terrorister fly. Foto: AFP

Salah Abdeslam, som jagats som en av hjärnorna bakom terrorattentaten i Paris i november, kan ha varit i den lägenhet belgisk polis gjorde ett tillslag mot i tisdags.

Läs mer: Mohamed Belkaid misstänks för delaktighet i Parisdåden

Enligt tidningen Nouvel Observateur har utredarna hittat DNA-spår från Salah Abdeslam, och också hans fingeravtryck.

En talesman för den belgiska åklagarmyndigheten bekräftade också på fredagseftermiddagen att man funnit Abdeslams fingeravtryck i lägenheten.

Vid polistillslaget i lägenheten hann två misstänkta terrorister fly, medan en tredje, Mohamed Belkaid, fortsatte skjuta mot poliserna tills han dödades av en krypskytt.

Mohamed Belkaid, en 35-årig algerier som vistades illegalt i Belgien, var tidigare bosatt i en Stockholmsförort.

Foto: REX ShutterstockAtt DNA-spår och fingeravtryck från Abdeslam hittats i lägenheten kan innebära att han var en av de två som lyckades fly när polisen gjorde tillslaget.

Men det kan inte uteslutas att spåren är gamla. Redan den 10 december, hittades belgisk polis spår efter Salah Abdeslam i en lägenhet på Rue Henri Bergé i Schaerbeek, uppger tv-kanalen RTBF.

Salah Abdeslam är född i Belgien. Han misstänks för att vara en av hjärnorna och också en av gärningsmännen bakom Parisattackerna, då 130 människor dödades på flera olika platser i staden den 13 november förra året.

Sex gärningsmän detonerade sina bombvästar, i flera fall efter att ha skjutit ihjäl dussintals personer. En av dem var Salah Abdeslams bror Ibrahim, eller Brahim, som utlöste sin bombväst utanför ett café på Boulevard Voltraire i Paris. En sjunde gärningsman sköts ihjäl av polis.

Den saknade åttonde gärningsmannen tros vara Salah Abdeslam. Han ska sent på natten efter attentaten ringt en belgisk kamrat som åkt bil till Paris och hämtat honom. I Cambrai i norra Frankrike, nära gränsen till Belgien, stoppades deras bil vid niotiden på morgonen av polis. Men då fanns inga närmare uppgifter om vilka personer den franska polisen letade efter och bilen släpptes igenom spärren.

På fredagen kom uppgifter från belgiska åklagare om att en av männen i bilen sannolikt var Mohamed Belkaid, som några dagar efter Parisdåden efterlysts för delaktighet under namnet Samir Bouzid. Bouzid/Belkaid fotograferades när han förde över pengar till Salah Abdeslams kusin som hyrt en flyktlägenhet i Paris. Kusinen dödades senare av fransk polis när dramat fick sin upplösning.

Abdeslam är internationellt efterlyst av belgisk och fransk polis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.