Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jagland antyder fredspris utanför arabisk vår

Den norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland gör på fredagsförmiddagen uttalanden som kan tolkas som att årets fredspris inte kommer att ha koppling till den arabiska våren.

Bara timmar innan priset tillkännages ”häller Jagland kallt vatten” över dem som räknar med att den arabiska våren på något sätt kommer att prisas av den norska Nobelkommittén i år, skriver norska NRK på sin sajt.

– Det tema vi har velat lyfta upp är väldigt viktigt och kan inte nödvändigtvis knytas till det som har skett där. Men det är klart att det är viktigt också, svarar Jagland på NRK:s fråga om den arabiska vårens relevans för årets fredspris.

Den statliga radiostationen ställer också frågor till Nobelkommitténs ordförande om den dåliga könsfördelningen på senare år. Många menar att det borde bli en kvinna nu. Men, säger Jagland, kommittén könskvoterar inte.

– Det nämns inte i Alfred Nobels testamente. Så vi måste hålla oss till det som står där, nämligen den som gjort mest för freden det senaste året.

På NRK:s fråga om årets pristagare får utmärkelsen för att ha arbetet mot ett konkret krig svarar Jagland.

– Det är i alla fall väldigt nära knutet till det som var Alfred Nobels vilja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.