Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jakten lockar allt fler

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Allt fler lockas av jakt. Förra året klarade över 10 000 personer jägarexamen – en ökning med nära tio procent från året innan.

Plötsligt knakar det till bland buskarna vid hyggeskanten. Solen håller just på att smyga sig upp över grantopparna i öster och morgonkylan börjar släppa greppet. Då skrider en älgtjur värdigt ut på hygget. Den scenen längtar en kvarts miljon älgjägare efter att få uppleva.

Att med bultande hjärta höja geväret och få in det mäktiga djuret i kikarsiktet är själva essensen av jakten, en hobby som för många är en livsstil.

För några är det naturupplevelsen som drar, andra har ett intresse för hundar som utgångspunkt.

– Det varierar från person till person. Det kan vara viltköttet, det kan vara spänningen eller den sociala samvaron, säger Ulf Johansson, utbildningsansvarig vid Svenska Jägareförbundet.

Hur blir man då jägare?

Till att börja med måste man ta jägarexamen. Då har man först gått en utbildning där man får lära sig hur jakten går till och hur man använder ett vapen på ett säkert sätt. I utbildningen ingår även att lära sig mer om vilda djur, olika jaktformer och vilka lagar som styr jakten. Ett godkänt skjutprov krävs också.

Den som vill bli jägare behöver ha ett vapen och för det behöver man en vapenlicens. En sådan kan beviljas av polisen om man fyllt 18 år och tagit jägarexamen.

Sedan är man klar för att börja jaga — fast inte riktigt.

– Nej, jag skulle nog fortsätta och gå en kurs i hur man tillvaratar köttet på bästa sätt, det är viktigt. Man kan inte läsa sig till det utan måste öva, säger Ulf Johansson.

För den som bor på landsbygden är det sedan oftast inget större problem att få tillgång till jaktmarker. Runt storstäderna kan det vara knepigare och krävas att man arrenderar jaktmark eller följer med släktingar på landsbygden.

Jägareförbundet har i vissa län ett system där nya jägare kan anmäla sig för att få komma ut på jakt.

– Och så finns ju skjutbanan. Där samlas jägare, där kan man knyta kontakter. Det finns även skogsbolag som söker jägare och det annonseras om platser i jaktlag. Man kan jobba på flera plan, dels i sin närhet genom att vara med på aktiviteter där jägarna finns, och dels själv söka via annonser och erbjudanden som dyker upp, säger Ulf Johansson.

Fakta:Jakttider för olika vilt

Älg: Från andra måndagen i oktober i södra halvan av Sverige

Rådjur: 1 oktober – 31 januari

Vildsvin: 16 april – 15 februari

Hare: 1 september – 28 februari

Rödräv: 1 augusti – 15 mars

Grävling: 1 augusti – 15 februari

Grågås: 11 augusti – 31 december

Kanadagås: 11 augusti – 31 december

And: 21 augusti – 31 december

Järpe, orre och tjäder: 25 augusti – 15 november

OBS. Tiderna varierar något inom djurarten och för olika landsdelar.

Källa: Svenska Jägareförbundet

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.