Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jakten på maskulinitet förenar högerextrema

Michael Kimmel.
Michael Kimmel. Foto: Privat
Jakten på att bli en ”riktig man” förenar Anders Behring Breivik och andra högerextremister. Det hävdar maskulinitetsforskaren Michael Kimmel, som har intervjuat flera tidigare svenska nynazister, bland andra polismördaren Jackie Arklöv.

Fem år av intervjuer med nynazister i USA och Sverige, både aktiva och avhoppande, lägger grunden till analysen som görs av Michael Kimmel, sociolog och maskulinitetsforskare på Stony Brooks universitet i New York.

För att förstå terrordåd som Anders Behring Breiviks eller Oklahoma-bombaren Timothy McVeighs måste man också förstå kön, menar Kimmel.

– De högerextrema tycker att maskuliniteten är något som har tagits ifrån dem och getts till andra. Och nu ska den återfås, säger han.

I Sverige intervjuade han 25 svenska deltagare i Exit, ett projekt som hjälper människor att ta sig ur nazistiska gäng.

Ett av namnen sticker ut lite extra: Jackie Arklöv, dömd för polismorden i Malexander 1999.

– Arklöv är intressant. Han blev inte nazist förrän han lämnade den svenska militären och blev legosoldat i Kroatien. Kroaterna som slogs där var ju söner till riktiga nazister, men de var de första som inte kallade honom ”neger”. De sade bara att han var en bra krigare. Så han antog att nazister inte var rasister, säger Kimmel.

– Det visar att om du är desperat att få visa din maskulinitet, om du vill hitta den bekräftelsen, så är du väldigt mottaglig för ideologier.

Norske attentatsmannen Anders Behring Breivik visar likaså en tydlig machosträvan, men han är mer ideologisk än Arklöv. I synnerhet hans 1500-sidiga manifest som Kimmel beskriver som ett ”tätt buskage av ideologiskt material”.

– Breivik ser feminismen som ett stort problem, att samhällets utveckling har vänt saker på ända. Att mannen har blivit underlägsen kvinnan.

Vare sig det handlar om Breivik, Timothy McVeigh eller Jackie Arklöv, så ser Kimmel en tydlig tendens.

Hans slutsats är tredelad:

• Högerextremisterna tycker att den rådande samhällsordningen ”kastrerar” dem.

– De känner att regeringen tar alla deras pengar i form av skatter, och ger dem till minoriteterna. På det sättet berövas de rätten att vara starka, kraftfulla, vita män som kan försörja sin familj.

• De talar om ”de andra” – i Sverige handlar det i stort sett uteslutande om invandrare, i USA också om minoriteter som afroamerikaner – och hävdar att dessa inte är ”riktiga män”.

– Titta på Sverige. Där handlar det ofta om att de ”andra männen” inte klarar av att kontrollera sina kvinnor, att de är våldsamma och utgår ifrån extremt uråldriga regler om ett patriarkaliskt samhälle. De är både ”för” maskulina och samtidigt ”inte tillräckligt” maskulina.

• Rekryteringsprocessen handlar till stor del om att spela på unga mäns strävan efter att bli ”riktiga män”.

– De som rekryterar säger i princip till ungdomarna att ”om inte regeringen tillåter dig att bli en vit, framgångsrik man, om regeringen tar den här rätten ifrån dig, gå i så fall med oss. Då får du tillbaka maskuliniteten”.

Arklövs icke-ideologiska machosträvan är något som Kimmel ser som ”typiskt svenskt” utifrån de intervjuer han gjorde.

– Svenskarnas tro var ganska ytlig och det handlade mer om maskulinitet. De ville bara ha roligt och få tjejer, säger Michael Kimmel.

Ett exempel: En av de intervjuade, en 15-åring, beskrev hur han blev nynazist.

– Han sade ”om jag hade varit ensam på högstadiet så hade jag blivit mobbad hela tiden. Jag behövde tillhöra en grupp. I min skola fanns det hip-hopare, punkare, antinazister och nazister. Flest personer var rädda för nazisterna så jag gick med dem”.

– Den killen sade att han fick vara med på grymma fester och att han då verkligen kände sig som en man.

Kimmel uppmuntrar fler organisationer att arbeta i Exits anda. Men problemet som sådant måste lösas långt tidigare.

– Vi måste jobba i skolan, i mellan- och högstadiet, för att förhindra att folk överhuvudtaget går med i grupperna. Det är där de rekryterar genom att säga saker som ”du kommer att få vänner för livet, du kommer att vara skyddad, du kommer aldrig att bli mobbad igen”.

– De unga måste få alternativ. Jag gissar att ju fler aktiviteter, grupper och möjligheter det finns, desto mindre grogrund finns det för den högerextrema rekryteringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.