Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jamal-khashoggis-fastmo-om-mordet-trodde-han-traffat-vanner/

46 sek. Hatice Cengiz skulle ha gift sig med Jamal Khashoggi, men han mördades inne på Saudiarbiens konsulat i Istanbul. Nu ägnar hon all sin tid att söka klarhet i fallet.
VÄRLDEN

Jamal Khashoggis fästmö om mordet: Trodde han träffat vänner

Hatice Cengiz stod utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul och väntade på att hennes fästman, Jamal Khashoggi, skulle avsluta sitt besök där inne.

Men Jamal Khashoggi skulle aldrig komma ut från konsulatet. Han mördades och styckades. Hatice Cengiz berättar för Dagens Nyheters Erik Ohlsson och Allis Nettréus om mordet som skakat hela världen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Hatice Cengiz på promenad i ett regnigt London. Nu har hon rest vidare till USA för att träffa kongressmän och informera dem om mordfallet.
Foto: Allis Nettréus
Bild 2 av 14 En lyckligare tid. Jamal Khashoggi tar en selfie på sig själv och fästmön Hatice under en utflykt i Istanbuls omgivningar. Bilden publiceras med tillstånd av Hatice Cengiz.
Foto: Jamal Khashoggi
Bild 3 av 14 ”Jag har över huvud taget inte hört något från de saudiska myndigheterna”, säger Hatice Cengiz.
Foto: Allis Nettréus
Bild 4 av 14 Jamal Khashoggi rapporterar från Världsekonomiskt forum, det årliga toppmötet där ledare från hela världen träffas i schweiziska Davos.
Foto: Virginia Mayo/AP
Bild 5 av 14 En bild från en övervakningskamera tagen samma dag som Khashoggi försvann. Bilden spreds i turkiska medier.
Foto: a news
Bild 6 av 14 Kronprins Mohammed bin Salman (t h) tillsammans med sin far, kung Salman av Saudiarabien. Kronprinsen har i praktiken all verkställande makt i kungadömet.
Foto: Untitled
Bild 7 av 14 Dagarna efter Jamal Khashoggis försvinnande kom reaktioner från hela världen. Bilden visar en demonstration som hölls utanför den saudiska ambassaden i Washington DC, anordnad av den amerikanska sektionen av Pen. Detär en världsomfattande organisation som har till uppgift att slå vakt om författares och skribenters rätt attfritt utöva sitt yrke och att fritt uttrycka sina åsikter.
Foto: Jacquelyn Martin
Bild 8 av 14 Hatice Cengiz i intervjusituationen i ett konferensrum på ett hotell i London. ”Något inom mig dog när Jamal försvann, men jag måste kämpa vidare, för hans skull”, säger hon.
Foto: Allis Nettréus
Bild 9 av 14 En bild tagen timmarna efter Jamal Khashoggis försvinnande på saudiska konsulatet i Istanbul. Hatice Cengiz som väntar utanför har slagit larm. Nu får hon hjälp och stöd av vänner.
Foto: OZAN KOSE
Bild 10 av 14 Hatice Cengiz hoppas få träffa USA:s president Donald Trump snart. USA är Saudiarabiens främste allierade i världen och Cengiz hoppas att presidenten ska påverka saudierna att delge mer information om omständigheterna kring Jamal Khashoggis död.
Foto: Allis Nettréus
Bild 11 av 14 Den sista bilden av Jamal Khashoggi. Han passerar avspärrningarna utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att gå in i byggnaden. Fästmön Hatice Cengiz, delvis skymd, syns på hans högra sida.
Foto: TRT World
Bild 12 av 14 ”Jag tänker på Jamal nästan varje vaken stund. Men det är inte bara sorgsna tankar. Många gånger är det som om han leder mig. Jag tänker ofta: '”Hur skulle Jamal ha gjort nu?'”, säger Hatice Cengiz.
Foto: Allis Nettréus
Bild 13 av 14 Bild från en minneshögtid för Jamal Khashoggi som hölls i hans tidigare hemstad Washington DC i november 2018, en dryg månad efter mordet. Hatice Cengiz medverkade på länk från Istanbul.
Foto: J. Scott Applewhite
Bild 14 av 14 Hatice Cengiz i London: ”Jag ville inte tro på det som skrevs om hur Jamal pinats och styckats. Jag vill det fortfarande inte”.
Foto: Allis Nettréus