Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”James Bond gav kärnkraften dåligt rykte”

James Bond-filmerna är anledningen till att kärnkraften har fått en så dålig image. Det anser ordföranden för brittiska Kungliga samfundet för kemi, som anklagar den första Bond-filmen för att ha kastat en stor skugga över kärnkraften.

Dr. No, eller Agent 007 med rätt att döda, från 1962 skapade en varaktigt bister bild av kärnkraften – något farligt som kan användas av galningar med storhetsvansinne och aspirationer på världsherravälde – säger professor David Phillips, ordförande för Royal Society of Chemistry.

I filmen planerar ärkeskurken Dr. No ett terrordåd från sitt karibiska gömställe, men möter slutligen sin skapare när James Bond knuffar ner honom i kylsystemet till en reaktor.

Phillips, som uttrycker en önskan om att kärnkraften ska uppleva en ”renässans”, menar att James Bond-filmen har reducerat atomtekniken till en ondskefull kraft som knappt går att kontrollera, rapporterar BBC.

Även senare James Bond-filmer har behandlat kärnkraft, och David Phillips sade att även de filmerna har en del i att allmänhetens uppfattning om kärnkraft är negativ.

– Det är inte någon överraskning att folk här hemma och utomlands är skeptiska. Men Royal Society of Chemistry hävdar att kärnkraft måste vara en del av framtidens energiförsörjning, tillsammans med förnybara energikällor. Låt oss säga ja till kärnkraft och nej till Dr. No:s nonsens, säger David Phillips till BBC.

Phillips uttalande har dock fått kritik. Brittiska Green Party menar att Bond-filmerna speglar människors oro för kärnkraften, snarare än att de har skapat den. Även Greenpeace menar att det är fel att skylla på James Bond.

– En handfull Bond-filmer har inte skadat kärnkraftindustrins rykte. Det har de lyckats med själva. Däremot tror jag inte att de har en topphemlig falsk vulkanö. Hursomhelst vore den nog billigare att bygga än ett nytt kärnkraftsverk, säger talespersonen Richard George till BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.