Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Jämställdheten i Saudiarabien utvecklas åt rätt håll”

00:53. Statsminister Stefan Löfven har inlett sitt omstridda besök i Saudiarabien

Riyadh. Situationen för kvinnor i Saudiarabien är på väg att bli bättre. Jämställdheten utvecklas åt rätt håll, menar statsminister Stefan Löfven efter sitt första möte i Saudiarabien.

”Riktningen är rätt. Om man ökar antalet kvinnor på arbetsmarknaden och ger kvinnor mer möjligheter över lag så är det rätt riktning”, säger han till DN.

På söndagsmorgonen besökte Stefan Löfven och hans delegation företaget Gloworks i Riyadh, som specialiserat sig på att rekrytera kvinnor. En av kvinnorna som deltog var doktor Thoraya Obaid. Hon har arbetat många år i FN och ingår nu bland de 30 kvinnor som skrivit historia i Saudiarabien genom att få ingå i Shuran, ett råd utsett av kungen som inte har någon lagstiftande makt utan fungerar som rådgivare.

Hon är nu 71 år gammal och beskrev de långsamma förändringarna Saudiarabiens kvinnor sett. Många kvinnor går i dag på universitet och allt fler jobbar, men kvinnor får fortfarande inte resa utomlands utan skriftligt tillstånd av sin man eller förmyndare. Och kvinnor får till exempel inte köra bil.

– Det är inte ett land av revolution, det är ett land av evolution, sade Thoraya Obaid och anmärkte att de unga i Saudiarabien är alldeles för otåliga.

– Detta är ett religiöst land. Det går inte att separera religion och land. Vi arbetar inom de parametrarna. Tro inte att det går att ändra. Det kommer inte att hända, sade hon till den svenska statsministern.

Foto:  Henrik Montgomery/TTFoto: Henrik Montgomery/TT

Med på mötet var också andra yrkeskvinnor, två av dem arbetade till exempel på Ikea i Saudiarabien. Efter mötet sade statsministern till DN att riktningen för jämställdheten i Saudiarabien är både riktig och viktig. Men han drog sig för att göra en övergripande beskrivning av kvinnans ställning i Saudiarabien.

– Jag har ingen skala för det. Det är klart att det finns mycket mer att göra. Självfallet är det så. Men kvinnorna här beskriver att riktningen är rätt, både de som deltar mer i det politiska arbetet och de som arbetar i privata företag. För dem är det rätt och jag är helt övertygad om att det är rätt också. Det är viktigt för oss att ha en dialog med Saudiarabien, samarbeta, utvecklas tillsammans. Så tror jag att man åstadkommer mycket, sade Stefan Löfven.

Foto:  Henrik Montgomery/TT

Statsminister Stefan Löfven besöker arbetsförmedlingen Gloworks i Riyadh, som specialiserat sig på att rekrytera kvinnor. Foto: Henrik Montogmery/TT

Vid lunchtid på söndagen träffade statsminister Stefan Löfven den saudiske kungen Salman och tillika premiärministern. Han ska senare också träffa kronprinsen och vice kronprinsen och ordföranden för människorättskommissionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.