Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Jan Lewenhagen: Förödande om Tyskland agerade som Norden

Efter införandet av gränskontroller är bilden av Norden plötsligt en annan. Kursändringen gör att regeringen i Berlin utsätts för tryck både från Norden och från Bayern.

Det är med en viss förundran Tyskland blickar mot Norden i dessa dagar; mot Sverige som infört gränskontroller vid den danska gränsen, mot Norge som skärper sina asyllagar och mot Danmark som omedelbart reagerade på de svenska åtgärderna med att införa egna kontroller vid den tyska gränsen.

Den konservativa tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung konstaterade i helgen att en ny nordisk tävling uppstått: Vem är minst attraktiv?

Bilden av Norden är plötsligt en annan, även om det i rapporterna så gott som undantagslöst framgår att Sverige är det EU-land som i fjol tog emot flest flyktingar per capita.

Ändå blir följden av kursändringen att regeringen i Berlin kläms mellan sköldarna och utsätts för tryck både från Norden och från Bayern i söder.

I den tyska delstaten Bayern har den egensinnige regeringschefen Horst Seehofer åter höjt sin röst och krävt en övre gräns för flyktingmottagandet.

Seehofer anser att den ligger någonstans vid 200.000 flyktingar per år och har dessutom hotat med att Bayern ska införa egna gränskontroller om ingenting händer.

Seehofers utspel kommer inför hans partis traditionella nyårsmöte på onsdag i de bayerska alperna.

Då är förbundskanslern Angela Merkel inbjuden som gäst, hennes kristdemokratiska CDU och Seehofers CSU är systerpartier.

Den nordiska kursändringen ger Seehofer luft under vingarna inför mötet med Merkel, ändå är det knappast troligt att Merkel utsätts för samma behandling som på CSU-kongressen i november då Seehofer förödmjukade henne inför öppen ridå.

Skälet är att Angela Merkel vunnit tillbaka sin auktoritet i flyktingfrågan. Det gjorde hon när CDU kongressade i december och partiet slöt upp så gott som mangrant bakom sin ordförande.

Det gör att Tyskland inte kommer att falla likt en dominobricka och följa Sveriges och Danmarks exempel vad än Seehofer säger. Det skulle få förödande konsekvenser om även jätten mitt i Europa agerade som de mindre staterna ute i marginalen.

Reaktionen i Berlin på den nordiska politiken var också återhållen på måndagen. Merkels talesperson konstaterade att det som skett bara understryker behovet av en gemensam europeisk lösning på flyktingkrisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.