Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jannike-kihlberg-min-vans-familj-pa-gronland-har-drabbats-av-politikernas-beslut-forr/

Världen

Jannike Kihlberg: Min väns familj på Grönland har drabbats av politikernas beslut förr

Det Grönland som de här barnen växer upp på är inte samma som deras föräldrars. Klimatförändringarna ändrar livet drastiskt för öns invånare. Foto: Svante Lysén

Medan stora delar av världen talar om klimatförändringen men hittills bara märker marginella effekter upplever Grönlands befolkning att klimatkrisen har förändrat vardagen dramatiskt.

”Vi får se om han menar allvar. Jag känner mig lite osäker och otrygg.” Så svarade en grönländsk vän när jag frågade vad hon tyckte om att Trump ville köpa Grönland. För stora delar av världen var hans uttalande snudd på skrattretande, men för henne var det ytterligare ett reellt hot mot vardagslivet.

Uppvärmningen går dubbelt så snabbt i de arktiska områdena. Havsisen som är så viktig för grönländares försörjning minskar i snabb takt. Juli var den varmaste månad som har uppmätts i världen, havsisen i Arktis smälte då i rekordtakt. Årets utbredning kommer att bli en av de fem minsta som har registrerats.

Min vän bodde tills nyligen i den lilla byn Ittoqqortoormiit på östra Grönland. Byn ligger vid mynningen till världens största fjord, invånarna har stolt värnat en traditionell livsstil. De fiskar röding, skjuter narval och myskoxe på sommaren. På vintern är det isbjörn men framför allt säl som gäller. Sälkött är en viktig basvara, nödvändig mat till slädhundarna. Säljakten sker från kanten av den stora packisen som under vinterhalvåret växer ner norrifrån och täcker fjordmynningen.

För sjutton år sedan, mitt första besök, pratade byborna om det konstiga i att ”stor-isen”, som packisen heter där, inte hade täckt fjordmynningen den vintern. En unik händelse, ansågs det. Men så var det inte – det var byns första möte med klimatförändringen. Efter det har ingenting varit sig likt – och det har gått fort. Nu är vinterns säljakt omöjlig, isen finns inte där längre.

Inte bara människor drabbas, isbjörnarna får samma svårighet att få tag på sin huvudföda säl när isen försvinner och tvingas leta mat på annat håll. Ittoqqortoormiit har fått en av världens första isbjörnspatruller. Deras uppgift är att jaga bort de allt fler hungriga isbjörnar sökte sig till byn i desperat jakt på föda.

Vackra, storslagna Grönland. Bland dess enorma vidder, höga snöklädda toppar, djupa fjordar med kilometerlånga gigantiska isberg är den mänskliga individen så liten. Men mänsklig aktivitet förändrar nu hela det mäktiga landskapet på många sätt.

Ironin i att klimatskeptikern Trump inser och vill dra nytta av att klimatförändringen har gjort Grönland geopolitiskt hett är stor. Men även Ryssland och Kina vill muta in möjligheten att i ett smältande landskap lättare komma åt attraktiva mineraler och nya transportleder på havet.

Min vän har goda grunder för att känna sig osäker när Trump är intresserad av Grönland. Politik har haft stor inverkan på hennes egen släkt. Hennes mors familj hörde till de grönländare som för närmare hundra år sedan flyttades under danskt överinseende från orten Tasiilaq drygt åttio mil norrut till fjordmynningen där Ittoqqortoormiit nu ligger.

Då fanns där bara ödemark. Officiellt var anledningen att det var nödår. Men Danmark låg i fejd med Norge om vilket land Grönland skulle tillhöra och flyttningen fungerade som en inmutning av området.

I torsdags firade byn sin 95-årsdag. Och Grönland är återigen geopolitiskt hett.