Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 06:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jannike-kihlberg-snabbheten-i-att-flytta-klimatmotet-badar-gott-for-forhandlingarna/

Världen

Jannike Kihlberg: Snabbheten i att flytta klimatmötet bådar gott för förhandlingarna

Det snabba beskedet att det finns en ny ort för FN:s klimatmöte COP25 gör att förhandlingarna kan fortgå enligt plan. Politiska makthavare och experter behöver inte ändra i sina scheman och kan nu fokusera på att få klimatarbetet framåt.

Med tanke på vilka enorma förberedelser som krävs för att arrangera FN:s årliga klimatmöte som brukar handla om cirka 30.000 besökare är det snudd på otroligt att det på så kort tid som ganska exakt två dygn efter Chiles beslut att inte genomföra mötet i Santiago kom besked om att mötet kan hållas samma datum fast på annan ort – Madrid.

Snabbheten i beslutet är i sig ett bevis på att många av världens länder prioriterar frågan högt. Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) sa kort efter Chiles besked att Sverige och andra länder redan jobbade intensivt för att lösa frågan.

Och det arbetet har lyckats över förväntan. Spaniens erbjudande att ta över såväl COP25 som det ekonomiska Apec-mötet som skulle hållits i november kom säkert som en stor lättnad och befrielse för många. Inte minst för FN som hanterar klimatmötet.

Hur Spanien och Madrid kommer att klara av att på drygt fyra veckor lösa all logistik med lokaler, säkerhet, boende och transporter som kommer att krävas för att allt ska fungera för närmare 30.000 personer som väntas komma i december återstår att se. 

Normalt förbereder sig värdländer i ett år inför ett så gigantiskt engagemang. Det är inte bara en stor logistik utmaning, det kostar också väldigt mycket pengar. Om Spanien kommer att få ekonomiskt stöd framgår inte av det kortfattade meddelandet som FN:s klimatkonvention skickade ut på fredagseftermiddagen.

Att frågan löstes så snabbt underlättar samtidigt arrangemanget. Alla höga politiker, forskare och andra experter har redan avsatt tid i sina fulltecknade scheman, så avbrottet i förberedelserna för alla de som ska delta i mötet har blivit minimalt.

Nu kan också allt fokus återigen läggas på klimatförändringen och vad länderna ska göra för att bromsa den.

Årets möte har framför allt två huvudpunkter. En är att länderna ska höja sina klimatambitioner, den andra är att räta ut vissa frågetecken i den regelbok som ligger till grund för ländernas klimatarbeten. Den förhandlades under förra årets möte i Katowice men det återstår några frågor som måste lösas i år.

Att mötet blir av är viktigt eftersom det finns ett stort värde i att ministrar, forskare, experter, organisationer, näringsliv och regioner från närmare 200 länder möts rent fysiskt på plats istället för i en konferens på nätet. 

När alla finns på ett ställe så sker myriader av möten mellan olika expertis, kulturer och synsätt. Det är oftast i dessa möten som sker utanför plenisalen som förhandlingarna går framåt. Man söker likasinnade, bildar allianser och ser till att lösa problem som uppstår. Så skedde exempelvis under mötet i Paris 2015, när en liten samling länder började bearbeta andra för att bilda en koalition för höga ambitioner. 

Koalitionen växte under mötets andra vecka och var den direkta orsaken till att Parisavtalets temperaturmål blev väldigt mycket mer ambitiösa än vad någon hade vågat tro före mötet. 

Siffran 1,5 grader fanns inte i diskussionerna innan mötet, då var många till och med tveksamma till om mötet skulle lyckas enas om ett mål på 2 grader för uppvärmningen. Personliga möten är ett effektivt sätt att lösa problem, öka förståelsen och få förhandlingar att röra sig framåt.

Läs mer: Greta Thunberg vädjar om hjälp att ta sig över Atlanten