Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Janukovytj hörs om högförräderi i samband med Ukrainakriget

Drygt tre år efter Ukrainas expresident Viktor Janukovytjs flykt från landet hörs han om sin roll i oroligheterna som ledde till Rysslands annektering av Krim och ett krig med över 10.000 döda.

Janukovytj anklagas för högförräderi, och hörs via videolänk från Ryssland.

Rättegången började i Kiev för två veckor sedan men sköts upp på begäran från expresidentens advokater. Advokaterna vände sig mot att justitiekansler Juri Lutsenko, som leder rättsprocessen, själv dömdes till fängelse under Janukovytj-eran och därför kunde vara partisk. Försvaret begärde också att Janukovytj, som befinner sig i exil i Ryssland, ska få medverka via videolänk för att man ska kunna dra ”objektiva slutsatser” vad gäller hans inblandning.

Åklagarna anklagar Janukovytj bland annat för att ha skadat Ukrainas ”territoriella integritet” och för ”aggressiva militära aktiviteter”. Justitiekansler Juri Lutsenko tror på en fällande dom, enligt Neue Zürcher Zeitung. Som avgörande bevis ser han ett brev där Janukovytj ber Rysslands president Vladimir Putin om hjälp att återställa ”lag, fred och ordning” i Ukraina.

Det var i mars 2014 som ryska soldater annekterade Krim, och Janukovytj anklagas för att ha stöttat det väpnade, proryska upproret på halvön. Strax före hade han flytt landet efter flera månaders EU-vänliga gatuprotester, som fick sin kulmen i en sammandrabbning mellan demonstranter och polis på Majdan-torget i Kiev, då över 100 människor dödades.

Det är osannolikt att Ryssland lämnar ut Janukovytj, men i Kiev hoppas man på att en fällande dom ska sätta press på Ryssland vad gäller stödet till rebellerna i östra Ukraina, enligt AFP.

Janukovytj vittnade i november 2016 i målet mot fem före detta kravallpoliser som åtalas för blodbadet på Majdan-torget. Han nekar till att ha gett order om att skjuta.

Fakta: Oroligheterna i Ukraina

I november 2013 samlas tiotusentals på Majdan-torget i Kiev för att demonstrera mot att Janukovytjs regering överger planerna på ett avtal med EU.

I februari 2014 får oroligheterna sin kulmen och över 100 människor dödas i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. Janukovytj avsätts och flyr till Moskva.

I mars annekterar ryska soldater Krimhalvön som införlivas i Ryska federationen. Ryssland presenterar i FN ett brev där Janukovytj ber om hjälp att återupprätta ordningen i Ukraina.

I april börjar proryska separatister inta myndigheter i östra Ukraina, och i maj utropas självständighet för Luhansk och Donetsk. Konflikten har fortsatt sedan dess och skördat över 10.000 liv.

Rättegång för händelserna på Majdan pågår mot fem före detta poliser, och ytterligare ett 20-tal är åtalade för mord. Janukovytj nekar till att ha gett order om att skjuta.

Källa: AFP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.