Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Janukovytj ska begäras utlämnad för massmord

Foto: All Over Press

Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj anser att han tvingades bort av ”fascistiska ungdomar”. Flyktbilen besköts när han lämnade landet, enligt Janukovytj som inte tänker ställa upp i presidentvalet. Samtidigt har Ukrainas åklagarmyndighet inlett processen med att begära Janukovytj utlämnad från Ryssland för massmord.

Åklagaren tänker begära avsatte presidenten utlämnad, misstänkt för massmord i samband med de drygt 100 dödsfallen som inträffat under de våldsamma protesterna i Ukraina. Processen inleddes sedan Janukovytj framträtt på en presskonferens i södra Ryssland på fredagen, enligt Reuters.

Då slog Janukovytj fast att han fortfarande anser sig vara president. Han säger på en presskonferens i Ryssland att han inte blivit avsatt, att han inte frivilligt lämnat landet och att människor i hans närhet var hotade.

– Det är fascistiska ungdomar som gjort det, och de är få i landet, säger Janukovytj.

– De respekterar inte de överenskommelser som gjorts av oss och av andra länder, fortsätter han.

Han får frågan varför han flydde från landet. Janukovytj svarar att hans bil blev attackerad och beskjuten på väg till Harkov.

– Vi var tvungna att följa säkerhetsbestämmelserna, säger han.

Janukovytj sa också att ”patriotiska officerer” räddade livet på honom och hjälpte honom till Ryssland.

Den störtade presidenten, som av allt att döma inte gett upp, säger att han tidigare hoppades på väst, men att terror och kaos i stället blev följden på gatorna i Kiev. Han kommer dock inte att ställa upp i presidentvalet till skillnad från Julia Tymosjenko som meddelade att hon ställer upp samtidigt som Janukovytj höll sin presskonferens.

Han fick också frågor om hans politiska karriär framöver.

– Så fort det finns möjligheter, inklusive internationella medlare och garantier om min personliga säkerhet så ska jag åka tillbaka till Kiev.

Janukovytj var inte oväntat kritisk till landets nya regering:

– I dag är det svårt att hitta ord för hur makten formas, sade han och anklagade den nuvarande regeringen för att propagera för våld.

Janukovytj förnekar att han i har givit några order till polisen att skjuta för att döda. Han vidhåller också att ansvaret för blodbadet låg hos dem som protesterade på Självständighetstorget.

– Hela det ukrainska folket har blivit lurat, säger expresidenten, som tror fortfarande att människor i Ukraina lyssnar på honom.

Däremot tänker han inte ställa upp i presidentvalet som väntas ske i maj – han anser att valet är olagligt.

Janukovytj sade sig vara förvånad över att det varit relativt tyst från Rysslands president Vladimir Putin. Det kan betyda att det ryska stödet till Janukovytj inte är så stort som man trott, säger Gudrun Persson, Rysslandsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Man håller nu en armlängds avstånd från Janukovytj. I den ryska duman har han fått mycket kritik för att han uppfattats som svag och inte har kunnat sätta ned foten. Jag har svårt att se att man skulle hålla fast vid honom, säger hon.

Ett tecken som kan tyda på detta är också det faktum att presskonferensen hölls i Rostov och inte i Moskva. På lång sikt kommer Ryssland att stödja den del av den politiska makten i Ukraina som är lojal med ryska intressen, och där har Janukovytj svikit, anser Gudrun Persson.

Janukovytj har inte haft något möte med Putin, men talat med honom på telefon. De ska träffas när det är möjligt.

Han vidhöll också att överenskommelsen från den 21 februari mellan regeringen och oppositionen är vägen framåt för Ukraina. Han anser att Krimhalvön måste förbli ukrainsk.

– Talet var ungefär det man kunde vänta sig att han skulle säga. Han ger inte upp utan håller fast vid rollen som landets legitima president. Han lägger bud på att ha en fortsatt politisk roll att spela i Ukraina, säger Niklas Bernsand, Ukrainakännare på Centrum för Europaforskning vid Lunds Universitet, till TT.

Men det är avslöjande, fortsätter Bernsand, att Janukovytj var så luddig när det gäller hur hans återkomst till den ukrainska politiken ska se ut.

– Det visar att han inte har någon egentlig plattform.

Bernsand har följt reaktionerna på talet i ukrainska sociala medier. En blandning av ”hånskratt och ilska”, säger han om reaktionerna.

– En del fäster sig vid att han sade vissa märkligheter: freudianska felsägningar som att "Ukraina har varit vår strategiska partner", när han menade Ryssland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.