Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 07:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/japan-aterupptar-jakten-pa-valar-efter-30-ar/

Världen

Japan återupptar jakten på valar efter 30 år

Bild 1 av 2 Ett japanskt valfångstfartyg som fångat en valar mellan Tasmanien och Antarktis.
Foto: Jeremy Sutton-Hibbert/Greenpeace/TT
Bild 2 av 2 Ett japanskt valfångstfartyg som fångat en val mellan Tasmanien och Antarktis.
Foto: Jeremy Sutton-Hibbert/Greenpeace/TT

Japan återupptar jakten på valar efter 30 års uppehåll. Landet har sedan tidigare dragit sig ur en internationell uppgörelse om valjakt.

Det var i december 2018 som Japan beslutade att åter börja jaga valar i kommersiellt syfte efter ett uppehåll sedan 1988. Sedan dess har landet ägnat sig åt så kallad vetenskaplig jakt på valar. En jakt som kritiserats hårt.

Nu står det klart att Japan på allvar återupptar jakten på valar den 1 juli, skriver Japan Today.

Fem valfångarfartyg kommer att sättas in i jakten som enligt tidningen kommer att genomföras i landets ekonomiska zoner och inte kring Antarktis där den ”vetenskapliga jakten” har ägt rum.

Numera äter den japanska befolkningen omkring 5.000 ton valkött om året, en siffra som ska jämföras med 200.000 ton om året under 1960-talet.

När det i december stod klart att Japan var på väg att återuppta jakten på valar konstaterade den oberoende miljöorganisationen Greenpeace att överfiskningen kring Japans kust och i delar av världshaven hade lett till en utarmning av en rad valarter.

”Som ett land omgivet av oceaner där människors liv har varit starkt beroende av marina resurser, är det viktigt för Japan att arbeta mot friska hav. Japans regering har hittills misslyckats med att lösa dessa problem”, skrev Greenpeace då.

I början av maj i år upptäcktes 31 döda gråvalar i Stilla havet utanför Baja California. Enligt forskare hade valarna dött av svält men någon förklaring till varför de inte fått i sig tillräckligt med mat har ännu inte kunnat ges.