Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/japan-fick-sitt-forsta-dodsoffer-av-nya-coronaviruset/

Världen

USA:s smittskyddschef tror att viruset är här för att stanna

Michael J Ryan.
Michael J Ryan. Foto: Fabrice Coffrini /AFP

Det är fortfarande få personer utanför Kina som har avlidit av det nya coronaviruset. På torsdagen fick Japan sitt första dödsoffer. Samtidigt sa USA:s smittskyddschef att han tror att viruset är här för att stanna.

De nya högre siffrorna som presenterades på torsdagen oroar inte Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap: 

– Detta visar inte på någon tydlig förändring när det gäller virusutbrottet, sa doktor Michael J Ryan vid en presskonferens.

I en intervju med tv-kanalen CNN sa chefen för USA:s smittskyddsmyndighet CDC, doktor Robert Redfield, att han tror att det nya viruset kommer att bli något vi får vänja oss vid: 

– Jag tror att det här viruset är här för att stanna och att vi kommer att börja se det som ett återkommande influensavirus varje år.

På torsdagen bekräftade de japanska hälsomyndigheterna det första dödsoffret till följd av det nya coronaviruset i landet. Detta sedan en kvinna i 80-årsåldern som testats positivt för covid-19 avlidit. Kvinnan hade drabbats av lunginflammation den 1 februari.

Hur kvinnan har fått viruset är ännu oklart. Enligt landets hälsominister Katsunobu Kato ska kvinnan inte ha haft några kontakter med Hubeiprovinsen i Kina, skriver den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Dödsfallet innebär att tre människor utanför Fastlandskina avlidit. Den förste var en 44-årig kinesisk man från Wuhan som avled i Filippinerna den 2 februari. Mannen misstänks ha smittats i Wuhan innan han reste till Filippinerna, uppger WHO.

Den 4 februari avled en 39-årig man i Hongkong efter att ha återvänt från en resa till Wuhan.

Läs också:

Amina Manzoor: Dödligheten kommer troligen att minska