Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 23:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/japan-gor-forskoleundervisning-gratis-for-att-oka-barnafodandet/

Världen

Japan gör förskoleundervisning gratis – för att öka barnafödandet

Japanska skolbarn i Ise Jingu. Foto: Doug Mills/Pool via AP

Japan har beslutat att göra förskoleutbildning gratis i ett försök att öka barnafödandet i landet. Förra året hade landet den största minskningen av befolkningen sedan mätningarna inleddes 1899.

Rätta artikel

Förslaget om att göra förskoleutbildning för barn mellan tre och fem år gratis röstades i april igenom i det japanska underhuset och på fredagen godkände även överhuset förslaget, skriver Japan Times.

Från och med oktober kommer utbildningen bli gratis för alla barn och för låginkomsttagare kommer även barnomsorg för barn upp till två år göras gratis.

– Den finansiella bördan av utbildning och barnuppfostran väger tungt på unga personer, och blir en flaskhals för dem att föda och uppfostra barn, sade landets premiärminister Shinzo Abe på torsdagen enligt Japan Times.

Japan har under en längre tid tampats med en åldrande befolkning samtidigt att allt färre barn föds och myndigheterna har tidigare varnat för att Japan är en ”tidsinställd demografisk bomb”.

Förra året minskade befolkningen med 448.000 personer, vilket är den största minskningen sedan mätningarna inleddes 1899.

2017 föddes i genomsnitt 1,43 barn per kvinna, rapporterar Japan Times. Myndigheternas mål är att få antalet födda barn till 1,8 per kvinna år 2025.

Läs mer:

Största minskningen av Japans befolkning sedan 1899

FN kritiserar Japan: ”Låt barn vara barn”

Japan är en ”demografisk tidsinställd bomb”