Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Japan greps för mord efter 45 år på rymmen

Other: AFP

Ingen annan grovt kriminell i Japan påstås ha hållit sig undan polisen så länge som Masaaki Osaka. I över 45 år gäckade han ordningsmakten. Den 18 maj greps han i en lägenhet i Hiroshima för det ringa brottet att ha hindrat ett polisingripande. Sedan gick det upp för polisen vem han var.

Vänsterrevolutionären Masaaki Osaka anklagas nu för att ha dödat en polisman i samband med gatuprotester den 14 november 1971.

Han tillhörde Japans revolutionära kommunistiska förbund, ofta kallat Chukaku-ha, som från 1950-talet och framåt skaffade sig ett rykte för att ställa till med våldsamma protester på allmän plats.

Det var vid ett sådant tillfälle han tillsammans med andra demonstrerade i en del av Tokyo mot att Japan tillät närvaro av amerikanska trupper i landet.

Masaaki Osaka ska medvetet ha satt eld på en 21-årig polisman med hjälp av en Molotovcocktail.

Polisen säger sig säker på den numera 67-årige Herr Osakas identitet efter att ha tagit DNA-tester, och i onsdags hade myndigheterna fått fram en ny häktningsorder.

I Japan saknas preskriptionstid för mord. Den 15-årsgräns som tidigare fanns togs bort 2010. Därför kan Masaaki Osaka ställas inför rätta. Han är den grova brottsling som befunnit sig på rymmen under längst tid utan att gripas, uppger den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Vid en rättegång redan 1981 slapp en anklagad medbrottsling för mordet fängelsestraff efter att ha bedömts som psykiskt sjuk.

Masaaki Osakas långa tid på flykt förklaras, enligt polisen, av att han var en högt uppsatt ledare i den radikala vänsterorganisationen och fick hjälp av andra medlemmar att hålla sig gömd.

När han greps i Hiroshima skedde det då polisen gjorde en räd mot en lägenhet på jakt efter en annan aktivist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.