Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Japan har flyttats över två meter

Det kraftiga skalvet utanför Japans kust flyttade huvudön Honshu över två meter. Dessutom har jordaxelns lutning ändrats en decimeter. ”Det är inget att bekymra sig över”, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

Vid fredagens stora jordskalv flyttade sig de tektoniska plattorna över 18 meter. Det påverkade Japans huvudö Honshu som "sträcktes ut" 2,4 meter, uppger CNN.

– När de två plattorna släpper blir det en förflyttning. Det är som ett gummiband – om man minskar spänningen så sträcks Japan ut. Förmodligen har Japan flyttats österut, säger Reynir Bödvarsson på Institutionen för Geovetenskap vid Uppsala universitet.

Japans läge är inte det enda som har ändrats. Även Jordens rotationshastighet och rotationsaxel är annorlunda. Numera lutar Jorden tio centimeter mer åt endera hållet, uppger Nationella institutet för geofysik och vulkanologi i Italien.

Men enligt Reynir Bödvarsson är det inget att vara orolig för.

– De här stora skalven påverkar rotationen lite grann. Det var likadant vid skalvet utanför Sumatra. Det är inget att bekymra sig över. Vi kan vara lugna, säger han.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.