Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/japan-och-kina-hoppas-bekampa-trumps-handelskrig/

Världen

Japan och Kina hoppas bekämpa Trumps handelskrig

Xi Jinping.
Bild 1 av 2 Xi Jinping. Foto: Fred Dufour/AFP
Shinzo Abe.
Bild 2 av 2 Shinzo Abe. Foto: Koji Sasahara/AP

Tätare ekonomiska band är förhoppningen när Japans premiärminister Shinzo Abe på torsdagen välkomnas av Kinas president Xi Jinping i Peking. Länderna har en gemensam oro: USA:s aggressiva handelspolitik. Men Japan får se upp så man inte förargar sin allierade, USA, alltför mycket.

Marianne Björklund
Rätta artikel

För åtta år sedan pågick intensiva demonstrationer mot Japan i Kina. Arga demonstranter kastade, med den kinesiska ledningens goda minne, ägg och flaskor mot den japanska ambassaden och japanska företag. De protesterade mot att Japan, enligt kineserna, inkräktat på kinesiskt territorium i östkinesiska sjön. 

Efter händelsen var stämningen länge frostig. Japanska företag i Kina tvingades stänga ner då deras produkter bojkottades och japanska investeringarna i Kina minskade.

Men under senare år har relationen mellan de två länderna, världens andra och tredje största ekonomier, gradvis tinat upp.  Och efter att Donald Trump blev president delar de en oro: USA:s alltmer protektionistiska handelspolitik.

Mycket talar därför för att närmare ekonomiska band kommer att stå i förgrunden när den japanske premiärministern Shinzo Abe på torsdagen inleder ett tredagarsbesök i Kina, det första officiella mötet mellan de två ländernas ledare på sju år. Här har båda parter mycket att vinna. 

Kina behöver utöka sina ekonomiska förbindelser med resten av världen efter att USA inlett ett handelskrig med landet och kraftigt ökat tullarna på kinesisk import. Inte heller Japan har undkommit Trumps aggressiva handelspolitik. 

USA har infört tullarjapanskt stål och aluminium och hotar att höja tullarna på japanska bilar. Kina är Japans största handelspartner och Abe har under besöket sällskap av hundratals japanska affärsmän som hoppas på nya affärsuppgörelser. 

Samtidigt har Abe en svår balansgång att gå. USA är sedan länge en militär allierad och Japan vill inte reta upp landet alltför mycket. Då kan Trump mycket väl gå hårdare fram även mot Japan. 

Mötet markerar 40-årsdagen av när Kina och Japan lade krigens historia bakom sig och skrev under ett freds- och vänskapsavtal. Enligt uppgifter i japanska medier kan avtalet komma att hedras genom att Kina skänker ytterligare jättepandor till Japan. 1972 fick Japan två jättepandor som en symbol för att ländernas relationer normaliserat.