Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/japans-premiarminister-abe-uppges-pa-vag-att-avga/

Världen

Japans premiärminister Shinzo Abe bekräftar: jag avgår

01:43. Japans premiärminister Shinzo Abe avgår. – Jag har gjort bedömningen att jag inte kan fortsätta mitt jobb som premiärminister, säger han på en presskonferens.

Japans premiärminister Shinzo Abe avgår av hälsoskäl. Det bekräftade han på en presskonferens vid 10.00-tiden på fredagen.

Shinzo Abe höll presskonferens på fredagen.
Shinzo Abe höll presskonferens på fredagen. Foto: Franck Robichon/Pool/AFP

Shinzo Abe kliver av som premiärminister, meddelar han på en presskonferens.

Skälet är hans vacklande hälsa. 

– Jag kan inte både fokusera på att bli frisk och på politiken. Allmänheten får inte tappa förtroendet för mig, jag får inte begå misstag, menade han på presskonferensen. 

– Jag ska inte fortsätta som premiärminister. 

– Jag ber det japanska folket om ursäkt. 

– Jag kommer att lämna utan att ha uppnått allt jag har velat, menade han.

Shinzo Abe berättad först att han sedan ett antal år tillbaka lider av ulcerös kolit. Den kroniska tarmsjukdomen har han hållit i schack med hjälp av mediciner. 

När han först blev sjuk klev han under en tid tillbaka som premiärminister till dess man såg att medicinen hade effekt. 

Därefter kunde han återuppta sitt jobb. Men under sommaren kom sjukdomen tillbaka och hans tillstånd förvärrades.

Även om han fått en ny medicin som verkar ha effekt gör behandlingen att han inte kan koncentrera sig fullt ut på arbetet som premiärminister. 

Japans premiärminister Shinzo Abe.
Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: Kazuhiro Nogi/AFP

Uppgifterna om den planerade avgången bekräftades tidigare av Abes parti, enligt Dow Jones genom parlamentsledamoten Hiroshige Seko.

Seko uppgav då också att Abe kommer att stanna på sin post tills partiet hittat en efterträdare.

Abe har varit premiärminister sedan slutet av 2012, och kommer från en politikerfamilj som varit verksam inom det japanska liberaldemokratiska partiet. 

Shinzo Abe är en av de japanska premiärministrarna som suttit längst på sin post. Han har hyllats för sin ekonomiska politik.

Den senaste tiden har det kommit uppgifter om hans hälsotillstånd, bland annat efter att han varit på läkarbesök.

Tokyobörsen vände nedåt efter uppgifterna om Abes planerade avgång. 

Ämnen i artikeln

Japan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt