Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Japans premiärminister i Stockholm

Japans premiärminister Shinzo Abe talar inför EU-kommissionen i Bryssel den 6 juli.
Japans premiärminister Shinzo Abe talar inför EU-kommissionen i Bryssel den 6 juli. Other: Maja Suslin/TT

På lördagskvällen landade Japans premiärminister Shinzo Abe i Stockholm. Han kommer att diskutera säkerhetsläget efter Nordkoreas senaste robottest med statsminister Stefan Löfven. 

När G20-mötet i Hamburg avslutas åkte Japans premiärminister Shinzo Abe vidare till Sverige.

Under lördagskvällen äter Abe middag med statsminister Stefan Löfven (S) och ett 15-tal representanter för svenskt näringsliv. Från svensk sida finns stora förhoppningar om ett fördjupat innovations- och forskningssamarbete med Japan, som är världens tredje största ekonomi. Utbytet förenklas av det handelsavtal som Japan och EU kom överens om tidigare i veckan efter fyra års förhandlingar.

När Löfven och Abe har överläggningar på söndagsförmiddagen kommer fokus sannolikt att ligga på Nordkorea. Både Sverige och Japan sitter i FN:s säkerhetsråd och är direkt inblandade i samtalen om åtgärder mot regimen i Pyongyang efter provskjutningen av en interkontinental robot tidigare i veckan. Roboten landade i Japanska havet i Japans ekonomiska zon.

Efter vårens upprepade provskjutningar har regeringen i Tokyo reagerade med att kräva en enad front mot Nordkorea.

I ett telefonsamtal förra helgen kom Shinzo Abe överens med USA:s president Donald Trump om att länderna gemensamt ska öka om att öka pressen på Nordkorea.

”De bekräftade på nytt att USA och Japan tillsammans är redo att bemöta alla möjliga hot och åtgärder från Nordkorea”, skrev Vita huset i ett uttalande efter samtalet.

Shinzo Abe har också uppmanat Kina och Ryssland att spela en mera konstruktiv roll i frågan.

– Jag vill å det starkaste mana till solidaritet från det internationella samfundet vad gäller frågan om Nordkorea, sade enligt Reuters.

Shinzo Abe är premiärminister i Japan sedan 2012. Han innehade även ämbetet mellan 2006 och 2007. Han har gjort sig känd för att försöka få in flera kvinnor på arbetsmarknaden. Sjunkande födelsetal och en åldrande befolkning har lett en stor brist på arbetskraft i Japan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.