Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/japanska-kvinnor-kampar-for-att-fa-bara-glasogon-pa-jobbet/

Världen

Japanska kvinnor kämpar för att få bära glasögon på jobbet

Foto: Eugene Hoshiko/AP

Japanska kvinnor kämpar för att få bära glasögon på jobbet. En del företag säger nej med motivering att det döljer sminket eller ger ett kallt intryck – vilket har lett till upprörda diskussioner på sociala medier. 

– Det handlar bara om kön. Det är rätt så diskriminerande, säger sociologiprofessorn Kumiko Nemoto.

Sedan japansk tv uppmärksammat att vissa företag förbjuder kvinnor att ha på sig glasögon har hashtaggen ”glasögon är förbjudna” trendat på Twitter, dit kvinnor sökt sig för att protestera mot reglerna, uppger Reuters.

Skälen som företagen anger varierar. Vissa hävdar att glasögon ger försäljare ett kallt intryck, att man inte kan se sminket på kvinnor som arbetar inom skönhetsindustrin eller att det handlar om säkerhet för flygbolagsanställda.

”Det här är föråldrade regler”, skriver en person medan en annan kallar företagens skäl för idiotiska. 

En restauranganställd kvinna skriver att hon har blivit ombedd att inte bära glasögon eftersom det skulle uppfattas som oförskämt, samt att de inte passar ihop med det traditionella klädesplagget kimono som hon har på sig på jobbet. 

Kvinnorna får stöd av Kanae Doi, Japanchef för människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Om reglerna bara förbjuder kvinnor att bära glasögon så är det diskriminering av kvinnor, säger hon till Reuters.

Kumiko Nemoto som är professor i sociologi vid Kyotos universitet för utlandsstudier säger att japanerna reagerar mot föråldrade regler. 

– Anledningarna till att kvinnor inte ska bära glasögon är obegripliga, säger hon och menar att det bara har med kön att göra samt att det är diskriminerande, säger hon enligt BBC.

Hon menar att det här har att göra med gamla traditionella tankesätt.

– Det handlar inte om hur kvinnor sköter sina jobb. Bolaget värderar att kvinnor framstår som feminina och det är motsatsen till att bära glasögon. 

Tidigare i år kampanjade japanska kvinnor för att slippa bära höga klackar på jobbet. Över 21.000 personer skrev under en namninsamling på nätet som en japansk skådespelare hade startat. Då svarade en japansk minister att klädkoder var nödvändiga på jobbet. 

I den internationella organisationen World Economic Forums senaste rapport om könsklyftor hamnade Japan på 110 plats bland totalt 149 länder. 

Läs mer: 

Kvinnor i Japan protesterar mot klacksko-norm 

Dräkter i alla former på gatorna när Tokyo firar Halloween