Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jattefagel-som-dodade-sin-agare-saljs-pa-auktion/

Världen

Jättefågel som dödade sin ägare säljs på auktion

Kasuarer lever främst vilt i Australien och Sydostasien och kan bli uppemot 1,5 meter i mankhöjd. Arkivbild. Foto: Mark Ralston/AFP

Den kasuar som dödade sin ägare i Florida tidigare i april kommer snart få en ny ägare. På lördag går nämligen den sällsynta jättefågeln upp för auktion, där vem som helst – förutom media – får delta.

Rätta artikel

Kasuarer, som kan bli 1,5 meter i mankhöjd och väga 70 kilo, kan inte flyga men har kraftiga ben och långa, vassa klor. En 75-årig man som hade ett flertal kasuarer på sin gård i Gainesville, Florida, dödades för drygt två veckor efter att ha fallit mellan två inhägnader. 

Bill Grotjahn som utförde obduktionen säger att han varit med om många djurattacker i sina 18 år i yrket, men aldrig någon av det här slaget.

– Men kasuarer är extremt, extremt farliga fåglar. Du vill inte hålla på och skoja med dem, de har inget sinne för humor, säger han till New York Times.

Enligt Bill Grotjahn tros ägaren ha gått till inhägnaderna för att titta till kasuarernas ägg.

– Honan, som är större än hanarna, såg att han höll på med äggen och då blir det som en björn som ska skydda sina ungar.

När räddningstjänsten kom till platsen fann de en ilsken kasuar stå bredvid den svårt skadade ägaren, och fågeln ska även ha försökt attackera personal som gick in för att undsätta mannen.

Enligt New York Times kommer den fågeln nu att säljas på auktion, tillsammans med övriga kasuarer och de hundratalet andra exotiska djur som mannen ägde. Enligt gruppen som organiserat auktionen var det mannens önskan att hans djur såldes efter hans död.

Auktionen ska hållas på lördag och är öppen för allmänheten. Däremot har mannens familj uttryckligen begärt att ingen information ska ges till media, som enligt New York TImes heller inte är välkommen till auktionen.

”Alla som ses filma på något sätt kommer eskorteras ut av säkerhetsvakter. Din videoutrustning kan komma att konfiskeras tills allt filmat material är förstört”, skriver organisatörerna på Facebook.

Kasuarer lever normalt i Australien och Sydostasien. Den 75-årige mannen hade fåglarna i jordbrukssyfte och behövde därmed inget tillstånd för att ha dem i USA.