Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jättelik rysk militärövning

Rysslands president Vladimir Putin var på plats vid militärövningen.
Rysslands president Vladimir Putin var på plats vid militärövningen. Foto: Alexei Nikolsky/AFP

En jättelik rysk militärövning, som till och med slår Sovjettidens krigsspel, pågår denna vecka i Fjärran Östern och Centralasien. Över 160.000 man deltar. Och i höst övar ryssarna i Väst.

Den svenska försvarsberedningens syn att ryska övningar trots allt ännu har långt till det som var vardagsmat när Moskva var centrum i ett sovjetiskt imperium har därmed fått mothugg. En del av de pågående krigsspelen samövas dessutom med Kina vilket ger geopolitisk skrämselhicka i både Tokyo och Washington.

Arkady Moshes, programdirektör för forskningsprogrammet EU:s östra grannskap och Ryssland vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, säger att manövern visar att den ryska regeringen tar reformerna inom militären på allvar.

– Den ryska regeringen är fullständigt medveten om att det avgörande inte är den ekonomiska satsningen på de beväpnade styrkorna utan deras verkliga beredskap. Den testar man nu, man vill veta hur bra pengarna har använts, säger Moshes till FNB.

Moshes kommenterar också att internationella medier varit ganska tystlåtna om övningarna.

Den avlägsna övningsplatsen har minskat västmediernas intresse, anser han.

– Om en lika stor övning hölls i närheten av den västra gränsen skulle det väcka rädsla för krig, säger Moshes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.