Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jättesoldat på bild från Nordkorea

Sant eller inte? Photoshop eller en verklig människa? Som så många gånger förr har en bild från Nordkorea orsakat diskussioner om den är äkta eller förfalskad.

Bilden här ovan togs i Nordkoreas huvudstad Pyongyang samband med ledaren Kim Jong-Ils begravning i onsdags. När bilen med den avlidne ledarens kista passerade raderna av soldater syntes en mycket ovanlig soldat längst bak i ledet.

En soldat som måste vara närmare två och en halv meter lång.

Eller är han skapad i photoshop?

En teori är att det rör sig om den tidigare basketspelaren Ri Myung Hun som en gång försökte ta sig in i den amerikanska basketligan, NBA, men som stoppades då USA införde sanktioner mot Nordkorea. Ri, som också är känd som Michael Ri, betecknades då som världens längsta basketspelare med sina 2,34.

I december 1999 gjorde Ri 26 poäng på 21 minuter när hans nordkoreanska lag mixades med spelare från Sydkorea i en match mot ett annat mixat lag. Ri beskrevs då som en jätte där han tornade högt över de sydkoreanska motståndarna och medspelarna som i genomsnitt mätte 1,70.

Kanske är det han som står längst bak i ledet på bilden ovan. Bredvid honom ser de övriga soldaterna ut som tennsoldater.

I vilket fall har bilden väckt uppseende. Titta själva!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.