Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 09:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jemen-forbjuder-usa-att-jaga-terrorister-efter-vadaskjutningarna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jemen förbjuder USA att jaga terrorister efter vådaskjutningarna

Protester mot USA:s inblandning i Jemen.
Protester mot USA:s inblandning i Jemen. Other: Khaled Abdullah/Reuters

Jemen uppges ha dragit tillbaka USA:s tillstånd att genomföra operationer på marken i jakten på terrornätverket al-Qaidas toppar. Beslutet kommer efter president Donald Trumps första beordrade attack i landet, som slutade med en eldstrid som krävde många civila dödsoffer, och ses som en stor motgång för presidenten.

Nästan allt som kunde gå fel gjorde det i den första antiterroroperationen som Trump gav klartecken för. Den planerades visserligen under Obamas sista tid som president, men man ville invänta en månlös natt, och nästa skulle infalla efter att Trump tillträtt.

Målet var ett befäst hus på en otillgänglig plats i Jemen, där en högt uppsatt al-Qaidakollaboratör skulle finnas. Syftet var informationsinhämtning, att snabbt slå till mot huset och komma över datorer och mobiler. I stället blev Navy Seal-soldaterna indragna i en 50 minuter lång eldstrid som kostade en soldat livet. Ytterligare tre skadades, och en helikopter värd 650 miljoner kronor kraschade.

Ett stort antal oskyldiga civila, bland andra en åttaårig flicka, dotter till en dödad amerikanskfödd al-Qaidaledare, sköts till döds i eldstriden. Efter den misslyckade operationen har Jemen nu beslutat att dra in USA:s tillstånd att utföra antiterroroperationer på marken mot misstänkta terrorgrupperingar i landet, skriver New York Times på onsdagen.

CNN bekräftar också vid lunchtid att Jemens regering har stoppat alla operationer som inte godkänns i förväg, enligt tjänstemän som tv-kanalen intervjuat.

Bilder på barn som dödats i operationen har väckt avsky i landet, enligt tidningen.

Vita huset fortsätter att beskriva attacken som ”en framgång”, något som upprepades på tisdagen. Men New York Times menar att händelsen är ett stort bakslag för Trump, som gjort klart att han tänker inta en betydigt aggressivare hållning mot militanta islamister.

Pentagon sökte under slutet av Obamas mandat att få friare tyglar när det gällde att välja och utföra antiterroroperationer i Jemen, något som Obama inte gick med på. Nu är frågan vad händelsen i Jemen kommer att få för konsekvenser på det området.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.