Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Jemen har upphört att existera som stat”

Saada, Jemen januari 2018.
Saada, Jemen januari 2018. Other: Stringer/AFP/TT

”Efter snart tre års konflikt har Jemen i stort sett upphört att existera som stat”.

Så lyder en dyster sammanfattning från FN:s expertpanel, som nu har kommit fram till att Iran bryter mot FN:s vapenembargo i konflikten.

”Panelen har identifierat robotrester, tillhörande militärutrustning och militära drönare med iranskt ursprung som introducerades i Jemen efter att vapenembargot infördes 2015”, står det i rapporten till FN:s säkerhetsråd, rapporterar nyhetsbyråer som fått se delar av den 79-sidiga kartläggningen.

Med anledning av fynden anser experterna att Iran inte följer embargot. Rapporten stärker alltså USA:s och Saudiarabiens linje om Irans militära inblandning i Jemens grymma krig.

Iran har nekat till att ha försett Huthirebeller med vapen. Landet anklagade i stället i december USA:s FN-ambassadör Nikki Haley för att lägga fram ”påhittade” bevis för att en robot som avfyrades mot Riyads flygplats den 4 november var tillverkad i Iran.

FN utreder även om Iran skickat ”rådgivare” för att hjälpa Huthirebellerna i kriget mot den saudiskledda koalitionen.

Experterna verkar inte ha varit i själva Jemen, men reste till Saudiarabien i november och i december för att studera resterna från robotar som avfyrats av Huthirebellerna in i grannlandet under förra året.

Saudiarabien har en tydlig roll i kriget sedan mars 2015, då en saudiskledd militärallians började flygbomba rebellmål.

Både den saudiskledda koalitionen och Huthirebellerna har kritiserats för att många civila drabbas i kriget. Minst uppemot 9 000 människor har dödats och landet genomlider vad FN kallar världens värsta humanitära kris.

Som rapporten beskriver det har landet kollapsat, och konflikten är – åtminstone på kort sikt – olöslig. ”I stället för en enhetlig stat finns det krigförande ministater, och ingen enskild part har politiskt stöd eller militär styrka att återförena landet eller uppnå seger på slagfältet”, heter det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.