Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jemen: Ny regering och ny grundlag

Jemens regeringsparti rekommenderar att en ny regering ska bildas, skriver Reuters. Samtidigt kom beskedet att förhandlingarna mellan regeringen och oppositionen brutit samman.

Den nya regeringen ska ta fram en ny grundlag som ska bygga på parlamentariska principer enligt upgifter till Reuters.

Medlemmar av Folkkongressens centralkommitté betonar enligt statliga medier samt på försvarsdepartementets hemsida att en ny regering måste bildas snabbt för att skyndsamt ta fram den nya konstitutionen.

President Ali Abdullah Saleh, som suttit vid makten i 32 år, har tidigare lovat att inte ställa upp i något val efter 2013.

– Jag skulle kunna lämna över makten nu, förutsatt att det sker respektfullt och utan prestigeförlust, sa president Saleh enligt al-Jazira.

– Nu måste jag se till så att landet är i säkra händer, jag stannar vid makten för att kunna överlämna den på ett fredligt sätt.

Under söndagskvällen meddelade en talesman för president Saleh, general Ali Mohsen, att förhandlingarna mellan oppositionen och regeringen brutit samman och inte kommer att återupptas. Detta bekräftades också av oppositionen, skriver Reuters. Om detta kommer att påverka regeringsombildningen och den nya grundlagen framkommer inte av telegrammen.

Samtidigt fortsatte jemenitiska trupper att slå till mot beväpnade grupper, som beskrivs som "islamister", i södra delen av landet där dessa hade intagit flera byggnader i staden Jaar, bland annat en ammunitionsfabrik.

Enligt al-Jazira dödades en soldat under striderna på söndagen och på lördagen dödades fem i ett bakhåll i närheten av staden Lowdar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.