Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jemens-regering-misstror-huthiernas-retratt/

Världen

Jemens regering misstror huthiernas reträtt

FN-medarbetare på plats i Jemen under huthiernas reträtt från hamnen Saleef. Foto: STR/AFP

Huthiernas reträtt från tre strategiska hamnar fortsätter som utlovat, enligt FN. Men den jemenitiska regeringen anklagar sina motståndare för att spela falskt.

Rätta artikel

Dagen efter det att huthierna i Jemen inlett en truppreträtt från tre hamnar gav FN tummen upp, medan regeringssidan kallade reträtten ett spel för gallerierna. Bedömare tror att reträtten kan vara ett genombrott men betonar hur bräckligt fredsavtalet är.

I svallvågorna efter arabiska våren stärkte huthierna sin ställning i norra Jemen, reste sig mot regeringsmakten och tog kontroll över stora delar av landet, inklusive huvudstaden Sanaa. Inbördeskrig följde.

Sedan grannländerna under Saudiarabiens ledning blandade sig i konflikten på regeringssidan 2015 eskalerade den. Hittills har kriget krävt mer än 10.000 dödsoffer.

I december slöts på svensk mark ett eldupphöravtal. En grundbult i avtalet var att huthierna skulle dra sig tillbaka från tre viktiga hamnar. Den viktigaste är Hodeidah, varigenom en stor del av förnödenheterna till landet skeppas in. FN räknar med att 80 procent av befolkningen är i behov av någon form av nödhjälp.

Efter flera månaders fördröjning inleddes på lördagen huthiernas tillbakadragande. Enligt FN har det hittills gått som utlovat.

”FN:s team övervakade att militär drog sig tillbaka från alla tre hamnarna och kustbevakningen tog över ansvaret för säkerheten”, skriver chefen för den FN-enhet som ska övervaka eldupphöravtalet, generalen Michael Lollesgaard, efter första dagen av reträtt. 

Enligt planen ska huthiernas uttåg ta fyra dagar.

Men regeringssidan litar inte på gruppen. Den utövar en ”bedrägeriets politik”, hette det i en kommentar på söndagen från den internationellt erkända regeringen, som har tillfälligt säte i den sydliga hamnstaden Aden.

Det är fortfarande högst oklart vem som stadigvarande ska ta över kontrollen över hamnarna, menar regeringen.

”Vad Huthimilisen genomfört är ett teaterspel”, twittrar informationsministern Moammer al-Eryani, som hävdar att gruppen bara lämnar över hamnarna till sina egna, fast i annan uniform.

Det finns även bedömare som uttrycker visst tvivel.

– Avtalet är väldigt svårt att genomföra eftersom gränsdragningarna är diffusa och båda sidor tolkar dem som de vill, säger Jemenexperten Farea al-Muslimi vid tankesmedjan Chathman House i London till AFP.

– Utvecklingen de kommande två veckorna kommer att utvisa om det är en verklig överlämning eller ännu en besvikelse.

En annan analytiker vid en annan tankesmedja, Adam Baron vid European council on foreign relations, tror att reträtten kan vara ett genombrott men att det är för tidigt att säga hur långtgående.

– Tilliten mellan de båda parterna är näst intill obefintlig, vilket hämmar alla ansträngningar till avspänning.

FN:s säkerhetsråd ska på onsdag ha en genomgång om händelseutvecklingen i Jemen, skriver AFP. Det är dagen efter det att hamnreträtten ska vara genomförd.