Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Jihad Johns” efterträdare flydde den brittiska rättvisan

På söndagen publicerade Islamiska staten en video där fem personer skjuts till döds. I filmen syns en man med mask som hotar Storbritannien och i slutet ett barn som säger ”Vi kommer att döda de otrogna där borta”. Både pojken och mannen är sannolikt brittiska medborgare.

söndagens film där fem terrorister från IS skjuter ihjäl fem syriska fångar bakifrån framträder en man som talar engelska och som nu kallas för ”Jihad Johns” efterträdare. ”Jihad John” var den 27-årige brittiske medborgaren Mohammed Emwazi som i en rad liknande filmer från Islamiska staten uttalade hot och ledde morden på ett stort antal fångar.

Men i november förra året lyckades USA med hjälp av en drönare döda Emwazi. Något som bedömdes ha stort symboliskt värde. ”Men andra kommer att ersätta honom”, skrev brittiska The Independent då.

Och så har det blivit. Nu ser det ut som om ”Jihad John” har fått en efterträdare i form av ännu en brittisk medborgare. På söndagskvällen gick familjen till en 32-årig brittisk muslim ut och sa att mannen bakom den svarta masken kan vara deras son, skriver Telegraph.

Både mannens mamma och syster säger att de ser likheter mellan den nya ”Jihad John” och 32-åringen som kommer från Lewisham i södra London.

Enligt tidningen greps 32-åringen så sent som i september 2014 misstänkt för att ha tillhört den förbjudna gruppen Al-Muhajiroun som försökte värva unga män till islam. Han greps då tillsammans med en predikant vid namn Anjem Choudary som kommer att ställas inför rätta i nästa vecka.

Men 32-åringen kommer inte att vara där. Han lyckades fly från Storbritannien sedan han betalat borgen. Istället satte han sig på en buss till Paris tillsammans med sin familj för att sedan fortsätta till Syrien där han anslöt sig till Islamiska staten, skriver tidningen.

På bilder som han själv lade ut på Twitter visade han upp sig tillsammans med sin lille son, som han höll på ena armen, och en AK-47:a.

I tidigare intervjuer har mannen sagt att han ser framför sig den dag då Storbritannien kommer att bli en del av Islamiska staten.

– Vi kommer inte att glömma Europa, vi kommer inte att glömma Storbritannien, våra arméer kommer att skickas hit och erövra dessa länder, skriver Telegraph.

32-åringens syster säger i en intervju att hon är tror att mannen på filmen kan vara hennes bror: ”Det lät som honom. Men det här är för mycket för mig och jag vet inte vad myndigheterna gör för att kunna identifiera honom, men jag måste få veta om det är han.”

Mamman är inte heller säker och säger att hon inte kan bekräfta att det verkligen är så:

– Jag kan inte säga säkert. Jag kan inte känna mig säker på om det är han eller inte.

På söndagens video syns också ett litet barn alldeles i slutet. Barnet, som är fyra år, säger på arabiska:

– Vi kommer att döda de otrogna där borta, och pekar med ena handen.

Den fyraårige pojken kallas för ”Jihad junior” av brittiska medier.

Enligt The Telegraph är pojken äldste sonen till en 24-åriga brittiska, som tros ha producerat avrättningsfilmen. Hon är i sin tur änka till en svensk IS-medlem som enligt Expressen dödades i ett flyganfall i Irak för drygt ett år sedan.

Paret gifte sig 2013 i ett arrangerat äktenskap. Det dröjde inte länge innan hon var gravid med sitt andra barn.

– Om gud vill kommer jag att få se barnet innan jag blir martyr, sade svensken i en tevedokumentär i juli 2013 enligt The Telegraph.

Brittiskan konverterade till islam som tonåring. Efter mordet på den amerikanske gisslan James Foley 2014 skrev hon på Twitter att hon ville bli den första brittiska kvinnan som dödade en britt eller amerikan.

Dessutom lade hon ut en bild på sin äldste son, då tre år, som höll i ett automatgevär.

Kvinnans pappa vädjar till dottern om att komma hem. Han säger att pojken används som ett propagandaverktyg i avrättningsvideon.

– Han vet ingenting, han är bara en liten pojke. De använder honom som en bricka i spelet. Det är propaganda. De är med i videon för att de blir tillsagda, under påverkan av gevär, säger han till Channel 4 News.

Den lilla pojken är en av 35 brittiska barn som lever inom IS i dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.