Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jobs tal om livet och kärleken

Steve Jobs 1955–2011.
Steve Jobs 1955–2011. Illustration: Charis Tsevis
Arbete, kärlek – död. I juni 2005 höll Steve Jobs ett uppmärksammat föredrag på amerikanska Stanford University där han berättade om sitt förhållningssätt till livet.

Jobs var 50 fyllda då han vände sig till studenterna för att summera sitt livs lärdomar. Ett år tidigare hade han diagnostiserats för en ovanlig form av cancer i bukspottskörteln.

Han visste inte, skriver han, vad en bukspottskörtel var.

Men han visste efter vilken filosofi han valt att leva sitt liv.

Här följer en sammanfattning av hans berättelse. På CNN finns mer att läsa. Här kan du se hela talet.

Steve Jobs tre historier:

 

1. Om tillfälligheter

Steve Jobs hoppade av Reed College i Oregon efter bara sex månader.

Hans föräldrar, som hade adopterat honom då han var nyfödd, arbetade hårt men hade det skralt i kassan. Pengarna de sparat för att sonen skulle kunna studera räckte bara till terminsavgiften.

– Jag kunde inte se meningen med det. Jag hade ingen aning om vad jag ville göra med mitt liv och visste inte hur plugget skulle hjälpa mig att lista ut det. Och där var jag och gjorde av med alla pengar som mina föräldrar hade sparat hela livet. Så jag bestämde mig för att hoppa av och utgå från att allt skulle ordna sig, berättar Steve Jobs.

– Det var ganska läskigt. Men när jag ser tillbaka på det så var det ett av de bästa besluten jag någonsin fattat.

När han slutat gå på de kurser som ingick i studierna kunde han i stället smita in på de lektioner som intresserade honom.

– Det var inte bara romantiskt. Jag har inget rum, så jag sov på golvet hos mina kompisar. Jag pantade burkar för att köpa mat, och varje söndag gick jag 11 kilometer för att få en gratis måltid hos Hare Krishna.

– Jag älskade det.

Jobs följde sin nyfikenhet och intuition. Då såg kurserna inte mycket ut för världen – senare skulle de hjälpa honom att i arbetet med Apple.

Ett exempel:

Jobs studerade kalligrafi och lärde sig saker om typsnitt; serif och sans serif, luft mellan bokstäverna och vad som gör att varje stil kommer till sin rätt.

– Tio år senare, när vi designade vår första Mac, så kom kunskapen tillbaka till mig. Det var den första datorn som hade vacker typografi.

– Du måste tro att det som ser ut som tillfälligheter binds samman i framtiden. Du måste lita till något – din magkänsla, ödet, livet, ditt karma, vad som helst.

 

2. Om kärlek och förluster

Då Steve Jobs var 20 grundade han och en vän Apple i Jobs föräldrars garage. Vid 30 fick han sparken – från det egna företaget.

Apple hade då 4.000 anställda och datorn Macintosh var ny på marknaden.

Negligerad av styrelsen bestämde Jobs sig för att börja om.

– Jag insåg att jag fortfarande älskade det jag gjorde. Turerna med Apple hade inte förändrat det.

Under kommande fem år startade han företagen Next och Pixar. En rad omständigheter gjorde att Apple senare köpte Next – varpå Steve Jobs plötsligt var tillbaka i det företag han en gång grundat.

Den teknik som han tagit fram på Next är kärnan Apples nuvarande verksamhet.

– Jag såg det inte då, men att bli sparkad från Apple var det bästa som någonsin kunde hänt mig. Den tyngd som legat över mig efter de första succéerna ersattes av nybörjarens lätthet, jag var mindre säker på allting. Det gjorde att jag klev in i en av mitt livs mest kreativa perioder.

 

3. Om döden

1972 läste en tonårig Steve Jobs ett citat med följande innebörd: ”Om du lever varje dag som om det vore den sista, så hittar du säkerligen rätt någon dag.”

– Det gjorde intryck på mig. Sedan dess, de senaste 33 åren, har jag sett mig själv i spegeln varje morgon och frågat: om det här vore sista dagen i mitt liv, skulle jag då göra det jag gör i dag? Om svaret är nej för många dagar i rad så vet jag att jag behöver förändra något.

Ett år innan Jobs höll det berömda talet hade han diagnostiserats med cancer i bukspottskörteln.

– Läkarna sa till mig att det med största säkerhet rörde sig om en cancer som var obotlig. Jag skulle inte förvänta mig att leva längre än sex månader. Jag fick rådet att gå hem och ordna upp mina affärer – läkarens kod för att förbereda mig inför döden.

Senare den dagen gjordes en biopsi. Resultatet visade att kirurgi kunde bota – Jobs opererades och fick ytterligare några år.

– Det är det närmaste jag kommit döden, och jag hoppas att det är det närmaste jag kommer att komma på decennier.

– Att komma ihåg att jag snart ska vara död är det viktigaste verktyget jag någonsin haft för att göra stora val i livet.

Andras förväntningar, all stolthet, all rädsla för att göra bort sig eller misslyckas – allt det blir oviktigt inför döden, påminner Jobs i sitt tal.

– Kvar finns bara det som är riktigt viktigt. Att komma ihåg att du ska dö är det bästa sättet att undvika fällan att tro att du har något att förlora. Du är redan naken. Det finns ingen anledning att inte följa ditt hjärta.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.