Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/joe-biden-tappar-i-opinionsmatningar-efter-debatten/

Världen

Joe Biden tappar i opinionsmätningar efter debatten

Joe Biden. Foto: Charles Rex Arbogast/AP

Efter demokraternas första två tv-debatter förra veckan har stödet för Joe Biden fallit i två opinionsmätningar. Det är nu i princip dött lopp mellan Biden och Elizabeth Warren i kampen om demokraternas nominering för att bli partiets presidentkandidat 2020.

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden ser ut att ha tagit verklig skada av den första ronden i demokraternas primärvalsdebatter, som avverkades i Miami förra veckan. I en mätning av opinionsinstitutet YouGov faller Biden från 30 procent till 23 procent i väljarstöd av de som förväntas rösta i demokraternas primärval. Senatorn Kamala Harris ökar i sin tur kraftigt, från 7 procent till 17 procent stöd. Det är särskilt anmärkningsvärt eftersom det var Harris som låg bakom den oväntade attacken på Biden under debatten, där hon ifrågasatte hans tidigare kommentarer om rasism och segregation. Senatorn Elizabeth Warren har stöd av 22 procent av väljare i den nya mätningen, vilket innebär att det nu är dött lopp mellan Warren och Biden. Bernie Sanders har fallit till fjärde plats i YouGovs mätning, med stöd av 15 procent.

– Det går nu inte att skilja Warren och Biden åt statistiskt i mätningarna och Bidens framtoning som oövervinnlig har försvunnit, säger Sean McElwee, en vänsteraktivist och dataanalytiker, i en kommentar till Washington Post. 

I en annan mätning, av opinionsinstitutet Quinnipiac, har Biden förlorat stöd bland svarta väljare. Där har han nu stöd av 31 procent, medan Kamala Harris nästan hunnit ikapp, med stöd av 27 procent. Det kan ha stor betydelse i den viktiga delstaten South Carolina, där svarta väljare ofta avgör primärvalet för demokraterna. En ljuspunkt för Biden är att en klar majoritet av väljare fortfarande ser honom som ledaren i primärvalet. 73 procent sade efter debatterna att Biden är favorit att vinna, medan 71 procent sade det inför debatterna. Även bland latinamerikanska väljare behåller Biden mycket starkt stöd. Den 30 juli äger nästa debatt rum för demokraterna, i Detroit.

Läs mer: Konfliktfylld andra debatt för demokraterna