Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 16:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/john-bercows-eftertradare-som-talman-utsedd/

Världen

John Bercows efterträdare som talman utsedd

00:56. Möt Lindsay Hoyle från Labour som valts till ny talman efter den excentriske John Bercow. ”Den här kammaren kommer att förändras till det bättre”, säger Hoyle.

Labourpolitikern Lindsay Hoyle blir ny talman i det brittiska parlamentets underhus. Han efterträder den karismatiske John Bercow, som nått internationell kultstatus för sitt sätt att leda Brexitdebatterna.  

Lindsay Hoyle har varit vice talman de senaste nio åren. Han valdes in i parlamentet 1997. 

I kontrast till den yvige John Bercow har han lovat att leda parlamentet på ett sansat sätt. 62-årige Lindsay Hoyle vill bli en talman som står för ”den stabilitet och det ledarskap som underhuset behöver för att behålla sin centrala position det politiska systemet”.  Han blir underhusets 159 talman.

Det krävdes fyra omröstningar under mer än fem timmar innan omröstningen var klar. Själva utnämningen liknade ett skådespel från William Shakespeares dagar. Vinnaren hämtades från sin plats i ledamöternas grönklädda bänkar och drogs fram till talmansstolen för att simulera den motvilja till ämbetet som äldre tiders talmän kunde känna. Om deras agerande inte föll kungen eller drottningen i smaken riskerade de att avrättas.

– Underhuset kommer att förändras och det kommer att bli till det bättre, sa Lindsay efter utnämningen. Han gratulerades av både premiärminister Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn.

Partivänner i Labour beskriver Lindsay Hoyle jordnära och rättfram, rapporterar BBC. Han har lätt att röra sig i alla kretsar och har humor.

John Bercow avgick som talman förra veckan. Foto: Jessica Taylor/AFP

 

John Bercow ropade ”Orderrrr” för sista gången förra veckan. Han tillträdde som talman 2009. Hans excentriska stil och distinkta vrål på ”Ordning!” – när han försöker tysta uppeldade parlamentsledamöter – har gjort honom till en kultfigur på sociala medier och rönt ett kändisskap långt utanför Storbritanniens gränser. 

På hemmaplan har John Brecow varit kontroversiell, framför allt för sitt sätt att leda Brexitdebatterna. Brexitörerna har anklagat honom för att ha varit partisk genom att tillåta omröstningar som satt käppar i hjulet för regeringens utträdesplaner. Försvararna har hyllat Bercow för att ha återupprättat parlamentets roll som en motvikt till en regering som försökt ta sig för stor frihet.

Av de sju kandidater som ställde upp i omröstningen försökte flera distansera sig från John Bercow. En anklagade Bercow för att vara en ”skolgårdsmobbare” som förnedrar parlamentarikerna. En annan har sagt att talmannen själv inte bör hålla låda så mycket som John Bercow har gjort.

Lindsay Hoyle får nu flytta in i talmannens tjänstebostad som ligger i parlamentets torn, under klockan Big Ben.

Läs mer: 

Katrine Marçal: Utan John Bercow hade Storbritannien antagligen redan kraschat ut ur EU

Talmannen har ordet för sista gången: Orrdeeerrrr!