Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 02:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/john-of-god-fornekar-sexuella-overgrepp/

Världen

”John of God” förnekar sexuella övergrepp

Över 200 kvinnor anklagar João Teixeira de Faria för sexuella övergrepp.
Över 200 kvinnor anklagar João Teixeira de Faria för sexuella övergrepp. Foto: Marcelo Camargo/AP

Det brasilianska självutnämnda mediet John of God, som anklagas av 260 kvinnor för sexuella övergrepp, säger i ett första förhör att han inte minns någon av kvinnorna. Han menar att hans andliga behandling skett inför andra och att de enda gångerna han varit i enrum med en kvinna har varit när hon själv bett om det.

Rätta artikel

– Förhöret fortlöpte utan problem. Han svarade på alla frågorna och menar att anklagelserna mot honom är falska, sa hans försvarsadvokat Alex Neder.

Förhöret varade i flera timmar och kommer att ligga till grund för häktesförhandlingarna som sker på lördag. 

Efter det att den 76-årige så kallade mirakelmannen gripits och satts i häkte har ytterligare flera hundra kvinnor hört av sig till åklagarmyndigheten och vittnat om sexuella övergrepp. Av dem har polisen hittills hunnit förhöra nästan hundra kvinnor som bekräftar övergreppen. 

Många berättar att de tvingats utföra sexuella tjänster mot att han skulle behandla dem. Flera kvinnor, som velat bli botade från cancer, menar att han gjorde sexuella närmanden och tafsade på deras kroppar under tiden han genomförde sin så kallade ”andliga behandling”.

Sexskandalen kring ett av världens mest kända medium har växt till att bli Brasiliens största #metoo-skandal. Den har också fått ringar på vattnet utomlands eftersom många av patienterna som besökt honom kommer från USA och Europa. Från Sverige har det i flera år gått särskilda ”helningsresor” till staden Abadiânia där John of God har sin andliga klinik Casa Dom Inácio de Loyola. 

John of God, eller João Teixeira de Faria som han egentligen heter, har hela tiden hävdat att han behandlat sina patienter gratis, men när polisen gick genom hans bankkonton hittade de 80 miljoner kronor. Även i hans hem har polisen hittat pengar. I hans garderob i sovrummet fann polisen resväskor med nästan tre miljoner kronor i kontanter, samt flera vapen.

– Allt tyder på att han drivit en kriminell verksamhet i Abadiânia, säger domerna Liciomar Fernandes da Silva.

I förhöret menar John of God att han hade vapnen för att skydda sig mot inbrott. Han hävdar att pengarna kommer från sju lantgods som han driver i delstaten Goiás.

– Min klient nekar kategoriskt till alla former av sexuella övergrepp. Han har alltid utfört sin behandling inför andra människor, säger hans advokat Alex Neder till Folha de S. Paulo.

I ett försök att få fram mer information har polisen kallat John of Gods fru till ett förhör som kommer att hållas senare under dagen.

I Brasilien går det självutnämnda mediet under namnet João de Deus och många tror att han har helande krafter. Tidigare har han utfört så kallad andlig kirurgi där han opererat patienter med skalpell.

Läs mer: Känd helare anklagas för sexuella övergrepp