Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/johnson-forsoker-stoppa-bercow-fran-att-bli-lord/

Världen

Johnson försöker stoppa Bercow från att bli lord

Storbritanniens tidigare talman John Bercow.
Storbritanniens tidigare talman John Bercow. Foto: Frank Augstein/AP

Den tidigare brittiska talmannen John Bercow hade tänkt sig en framtid som lord i brittiska parlamentets överhus. Dessa planer verkar nu Bercows eget Toryparti göra allt för att stoppa. Premiärministerns kansli hänvisar till anklagelser om mobbning.

Med sina färgglada slipsar och ständiga vrål om ”ordning, ordning” under de senaste årens brexitdebatter blev John Bercow en favorit långt utanför Storbritanniens gränser.

Under brexitprocessen blev Bercow allt mer kontroversiell och kom på kant med regeringen och brexitörerna. Kritikerna menar att John Bercows tolkning av parlamentets regler gynnade oppositionen och de som är mot brexit. 

Slutstriden om brexit i höstas var delvis en tvekamp mellan Boris Johnson och John Bercow, där talmannen försöker stoppa premiärministern från att att runda parlamentet.

Kanske är det därför som premiärminister Boris Johnson nu sätter käppar i hjulet för John Bercow som var talman i tio år. Det är regeringen som utser lorder, men det finns inga sådana planer när det gäller Bercow, som lämnade sitt ämbete i oktober förra året.

– Det har blivit allt mer uppenbart att regeringen inte har för avsikt att upprätthålla den mer än hundra år gamla konventionen om att en avgående talman blir en del av överhuset, säger John Bercow, enligt The Guardian. 

– Talmannen själv var inte alltid en en anhängare av konventioner, kontrar en talesperson för 10 Downing Street.

Regeringen ”ser mycket allvarligt” på de anklagelser om mobbning som förts fram mot Bercow. Enligt den avgående talmannen handlar det om ett politiskt motiverat påhitt.

Enligt The Guardian har Labourledaren Jeremy Corbyn i stället nominerat John Bercow till överhuset.

Läs mer: John Bercows mest kända uttalanden som talman