Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/johnson-hemskt-samarbete-mellan-eu-och-brittiska-parlamentariker/

Världen

Johnson: ”Hemskt samarbete” mellan EU och brittiska parlamentariker

Foto: Jon Super/AP

Boris Johnson anklagar EU för att genom ett ”hemskt samarbete” med parlamentariker i det brittiska parlamentet försöka stoppa Brexit.

– Det kommer inte att lyckas, sa Johnson, som dock får mothugg av förre finansministern Philip Hammond.

Ställ dina frågor till premiärministern i direktsändning, löd uppmaningen vid Boris Johnsons första frågestund på regeringens Facebook-konto på onsdagen.

Så mycket direktkontakt blev det nu inte, eftersom frågorna valts ut på förhand. Men under den 13 minuter långa frågestunden, som är tänkt att äga rum varje vecka under programpunkten ”Folkets frågor till premiärministern”, väjde Johnson inte för heta potatisar.

– Det pågår ett hemskt samarbete mellan ledamöter som tror att de kan blockera Brexit i parlamentet och våra vänner i Europa. Och EU visar inte någon kompromissvilja, de vill inte ändra en bokstav i utträdesavtalet, eftersom de tror att Brexit fortfarande kan stoppas, sa Johnson.

Resultatet är, menar premiärministern, en ökad risk för en avtalslös Brexit den 31 oktober.

– Ju längre det här pågår, desto mer sannolikt är det att vi tvingas lämna utan ett avtal. Det är inte det jag vill. Men jag är fortsatt övertygad att vi kommer att lämna EU den 31 oktober, sa Johnson.

En av de upproriska parlamentariker som Johnson syftar på, – även om han inte nämnde denne vid namn – är förre finansministern och partikamraten Philip Hammond.

I onsdagens The Times varnade Hammond för katastrofala följder, såväl ekonomiskt som politiskt (främst i form av att Förenade kungariket faller samman) av en avtalslös Brexit. Han anklagar Johnson för att medvetet förbereda ”ett förräderi av folkviljan”:

”Att påstå att folket röstade för en hård Brexit, utan avtal, är att göra parodi av sanningen. Det finns inget folkligt mandat för en avtalslös Brexit och inget mandat i parlamentet heller”, skriver Hammond, som lade till att premiärministern låter icke folkvalda individer ställa omöjliga krav på EU.

Det senare är en känga till Boris Johnsons chefsstrateg Dominic Cummings. Han ledde lämna-kampanjen 2016, och har sagt att parlamentet inte kan stoppa Brexit genom en misstroendeomröstning. Även om regeringen röstas ned i en sådan, skulle premiärministern kunna utlysa nyval till efter den 31 oktober, det vill säga efter att landet lämnat EU, hävdar Cummings.

Under sin frågestund undvek Boris Johnson frågan.

– Jag tror att britterna haft väldigt många val på sistone, och det vi måste göra, det är att få Brexit avklarat, sa premiärministern.