Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/johnson-och-hunt-slutkandidater-till-partiledarpost-i-tories/

Världen

Johnson och Hunt slutkandidater till partiledarpost i Tories

Foto: Ben Stansall/AFP

Jeremy Hunt och Boris Johnson gör upp om att bli ny ledare för konservativa Tories och därmed Storbritanniens premiärminister. Det står klart efter att partiet röstat fram de två herrarna som slutkandidater.

Omröstningen, där de 313 konservativa parlamentsledamöterna fått säga sitt, slutade på följande vis: Boris Johnson får 160 röster, Jeremy Hunt 77 röster och Michael Gove 75 röster. En röstsedel förklarades trasig, rapporterar BBC.

Att Boris Johnson skulle knipa en av kandidatplatserna är föga överraskande. Den hårdföre brexitören och tidigare utrikesministern har gått storsegrande ur samtliga fem omröstningar som krävts för att ta fram de två slutkandidaterna. Då har det i stället varit klurigare att sia om vem som blir hans slutgiltiga motståndare.

Jeremy Hunt är svaret. Han efterträdde Boris Johnson som utrikesminister och har tidigare verkat som kulturminister. Till skillnad från Johnson så tog Hunt ställning för att stanna kvar i EU i samband med folkomröstningen, och hans nuvarande linje har liknats vid den Theresa May drivit.

Michael Gove är med andra ord utslagen. Även han är en uttalad anhängare av ”lämna”-sidan när det gäller EU, och har gjort sig ett namn som miljöminister i Theresa Mays regering.

Att kora Theresa Mays efterträdare har krävt tio ursprungliga kandidater och hittills fem omröstningar. Tidigare på torsdagen hölls den fjärde av dem, där inrikesministern Sajid Javid fick se sig utslagen. Han lät hälsa att han inte öppet skulle stödja någon av de kvarvarande kandidaterna, enligt BBC.

Kandidaten Dominic Raab, som slogs ut tidigare i veckan, har däremot sagt att Boris Johnson är den enda som kommer att leverera Brexit.

– Den enda kandidaten nu som kommer att göra det är Boris Johnson, så jag kommer att stödja honom som vår nästa premiärminister, säger han till The Evening Standard.

Nu väntar en landsomfattande turné och två tv-debatter för de två slutkandidaterna Johnson och Hunt. Detta kulminerar i en omröstning där Tories 160.000 medlemmar röstar om vem av dem som ska bli ny partiledare – och därmed premiärminister. Resultatet presenteras i slutet av juli.