Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/jonas-falk-slappt-efter-tillslag-i-sitt-spanska-hem/

Världen

Jonas Falk släppt efter tillslag i sitt spanska hem

Jonas Falk, 2010. Foto: DAS/TT, Arkivbild

I onsdags rapporterade El Mundo att spansk polis slagit till mot ett kriminellt nätverk på flera platser i landet.
Samtidigt greps svensken Jonas Falk misstänkt för att ha ”koppling till någon som har blivit gripen för narkotikabrott”, vilket han själv berättar om för Expressen efter att ha satts på fri fot under lördagen.

Tidigare i veckan slog spansk polis till mot en kriminell organisation i Alicante, Valencia, Barcelona och Madrid. Operationen gick under namnet ”Beautiful”, enligt spanska medier. 

Polisen hittade över 600.000 euro på olika gömställen och över 600 konton blockerades. Polisen beslagtog även över 4.000 kilo kokain. Den kriminella organisationen ska också äga flera fastigheter i Spanien till ett värde av omkring 20 miljoner euro, enligt El Mundo. Över 40 personer greps. Operation ”Beautiful” inleddes 2008 där poliser från Colombia, Portugal, Rumänien, Frankrike och även Sverige har varit involverat, enligt El Mundo.

Samma dag som spanska medier rapporterade om tillslaget greps Jonas Falk i sin villa utanför Barcelona, berättar svensken för Expressen. 

– De skar upp soffor och antika väskor. De borrade hål i väggarna för att titta med fiberkameror. De slet ut kylskåpet och beslagtog massa fakturor, säger han till tidningen.

I lördags begärdes han häktad, men domstolen beslutade att försätta svensken på fri fot. 

Jonas Falk berättar för Expressen att han trodde att han var misstänkt för narkotikabrott. Han nekar till att ha begått brott.

– Men när jag fick se domstolspapperet efter jag släppts står det inte att jag är misstänkt för att ha hanterat narkotika utan för att jag har koppling till någon som har blivit gripen för narkotikabrott, säger Jonas Falk till Expressen.

UD uppger för SVT att de inte känner till att en svensk har gripits i samband med en knarkhärva i Spanien. 

Jonas Falk dömdes för flera bankrån på 1990-talet och dömdes 2013 till 18 års fängelse för narkotikabrott. Men hovrätten friade honom senare på samtliga åtalspunkter.  

Falk utlämnades strax därpå till Spanien där han står åtalad för ekonomisk brottslighet. Rättegången är planerad till nästa sommar, enligt Expressen. 

Läs mer: Spanskt beslut: Jonas Falk ska åtalas för penningtvätt