Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Jordanien medger att 12000 flyktingar sitter fast vid gränsen

Foto: AP

Tusentals syriska flyktingar är strandade vid i ett otillgängligt ökenområde vid Syriens gräns mot Jordanien. Siffran 12.000 bekräftas nu av en regeringstalesperson, som för en månad sedan kallade den ”mycket överdriven”.

För en månad sedan slog FN:s flyktingorgan UNHCR larm om att antalet människor som fastnat i gränsområdet under mycket svåra förhållanden, hade tredubblats på kort tid.

Enligt UNHCR:s talesperson Melissa Fleming handlade det om 11.000 personer, inklusive barn, kvinnor och särskilt utsatta, vid Rukban, som ligger ungefär 8 kilometer väster om den plats där Iraks, Syriens och Jordaniens gränser möts, och ytterligare 1000 personer vid Hadalat som ligger 9 mil längre västerut.

Fleming varnade för att deras liv skulle vara i fara inom ett par månader om ingenting gjordes för att lösa situationen.

Jordanska regeringens talesperson Mohammed Momani avfärdade då uppgifterna som ”mycket överdrivna”, men nu medger han i en intervju med nyhetsbyrån AP att ”antalet är 12.000, men det minskar”.

Enligt Momani släpps mellan 50 och 100 flyktingar in i Jordanien varje dag och kvinnor, barn, äldre och sjuka har företräde.

Att släppa in en stor grupp på en gång är otänkbart på grund av säkerhetsskäl, uppger Mohammad Momani, enligt BBC.

Många av flyktingarna som fastnat vid gränsen tros ha flytt lufträder utförda av Ryssland, som stöder president Bashar al-Assad. De ska ha utförts i områden som kontrolleras av terrorgruppen Islamiska staten.

Jordanien har hittills tagit emot 633.000 syriska flyktingar, av de 4,39 miljoner som har registrerats av FN. Enligt regeringen bor över en miljon andra syrier i landet, inkluderat de som anlände innan upproret mot al-Assad inleddes våren 2011, skriver BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.