Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Jordbävning i nordöstra Irak – hundratals döda

00:44. Över 200 människor har omkommit i det jordskalv som drabbat Iran och Irak vid gränsen mellan de två länderna. Räddningspersonal söker mängder av människor som fastnat under rasmassor.

Mer än 450 människor har omkommit och minst 7 100 har skadats i jordbävningen vid gränsen mellan Iran och Irak. På måndagskvällen sökte räddningspersonal efter överlevande som sitter fast under rasmassor. Dödssiffran befaras stiga ytterligare. 

Jordbävningen inträffade strax efter klockan 21 på söndagskvällen drygt 32 kilometer sydväst om staden Halabja i nordöstra Iran. Epicentrum ligger i ett bergigt område som inte har särskilt mycket bebyggelse.

– Mina två barn sov när huset började falla samman på grund av skalvet. Jag tog tag i barnen och sprang ut på gatan. Vi tillbringade flera timmar där innan hjälparbetare flyttade oss till en skolbyggnad, berättar Hojjat Gharibian i staden Qasr-e Shirin, för nyhetsbyrån Reuters.

Ett dygn senare pågick en kamp mot klockan när räddningspersonal försökte befria människor som fastnat under raserade byggnader. Sent på måndagskvällen hade 452 döda människor hittats. Minst 7 100 har skadat.

Under måndagen uppgraderades skalvet från 7,2 till 7,3 på Richterskalan. Enligt beräkningar som bygger på bland annat magnituden, djupet och byggnationen i området, kan man befara uppemot tusen dödsoffer.

Militär har skickats ut för att hjälpa till i räddningsarbetet, som försvåras av att vägar förstörts av skalvet och i jordskred.

Mer än 200 dödsoffer fanns i staden Sarpol-e-Zahab, runt 15 kilometer från den irakiska gränsen. Delar av stadens största sjukhus förstördes, men hundratals skadade människor kunde ändå tas omhand, rapporterar statlig iransk tv.

Den lokala politikern Farhad Tajari, som själv förlorat 15 familjemedlemmar och släktingar, säger att det är kaos i hela staden.

Rädslan för efterskalv är stor, rapporterar lokala medier. I den iranska provinsen Kermanshah, som drabbats värst av jordbävningen, stannade många människor ute på gatorna.

– Alla står utanför sina hus, det är kyligt här nu. Folk har tagit med sig täcken, kuddar och varma kläder för att övernatta utomhus i natt, säger Sveriges Radios reporter Shaho Mwany, som befinner sig i det drabbade området.

Ett stort antal byggnader har skadats och enligt en iransk hjälporganisation behöver 70. 000 människor tak över huvudet i Iran.

Telefonnätet har skadats och anhöriga hade svårt att komma i kontakt med familjemedlemmar i de drabbade byarna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) utlovar svenskt stöd om det kommer en begäran från Iran.

– Vi följer det här väldigt noga och det verkar oroväckande med många offer, säger hon till TT.

– I samma ögonblick som de önskar stöd eller hjälp eller någonting som vi kan bidra med så kommer vi självfallet att göra det. Det gäller ju också att vi alla hjälps åt för att stötta och lindrar nöden just nu, säger Wallström.

Skalvet var påtagligt även i den irakiska huvudstaden Bagdad och många invånare rusade ut från sina hus i panik.

– Jag satt med mina barn och år middag och plötsligt krängde hela byggnaden till. Jag trodde först att det var en stor bomb men sedan hörde jag alla runt omkring mig skrika ’jordbävning!’, säger Majida Ameer i Bagdad till nyhetsbyrån Reuters.

Minst sex personer har dött och 70 har skadats i irakiska Kurdistan efter det kraftiga jordskalvet, uppger kurdiska myndigheter för Reuters.

På den irakiska sidan drabbades staden Darbandikhan hårdast. Mer än 30 människor skadades i staden, enligt Rekawt Hama Rasheed som är hälsominister i irakiska Kurdistan. Regionens största sjukhus fick stora skador oh hade ingen ström under måndagen.

Det finns farhågor om att skadorna i Irak kan vara mer omfattande än vad som hittills rapporterats, eftersom infrastrukturen är i dåligt skick.

Jordbävningen kändes i Israel, Turkiet och Pakistan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.